Code oranje: bliksem slaat gat in huis in Waasmunster

KMI waarschuwt voor veel neerslag, rukwinden en hagel

-
PKM -
Het KMI heeft code oranje voor onweer afgekondigd in heel het land. Er worden vandaag en volgende nacht onweders verwacht die lokaal hevig kunnen zijn. Voor niet-dringende brandweerinterventies is het noodnummer 1722 geactiveerd. Het onweer veroorzaakte al schade in Ichtegem en Waasmunster, waar de bliksem zelfs een gat boorde in een gevel. Op verschillende snelwegen veroorzaakte wateroverlast al tal van ongevallen.

Het noodweer komt vanaf de Franse grens ons land binnen. Vanochtend trokken onweders al over West-Vlaanderen. In Ichtegem sloeg de bliksem in op een woning op een boerderij, waarna er vrijwel onmiddellijk een zware brand ontstond. De dochter des huizes liep brandwonden op en werd door de moeder naar het ziekenhuis gebracht. 

In Waasmunster boorde de bliksem zich door het dak en de gevel van een huis. Bakstenen en dakpannen vielen naar beneden, waardoor ook een auto beschadigd raakte. Er brak gelukkig geen brand uit. De bewoners, een jong koppel, waren op het ogenblik van de inslag niet thuis.

-
PKM -

Op de E40 in Beernem ging vanmorgen rond 7 uur een auto over de kop. De auto ging aan het slippen over het gladde wegdek tijdens hevige regenval. De bestuurder kon zichzelf in veiligheid brengen en werd ter controle naar het ziekenhuis overgebracht.

Door het natte wegdek belandde een wagen op zijn dak op de E40 in Beernem.
Jan Van Maele Door het natte wegdek belandde een wagen op zijn dak op de E40 in Beernem.

Als gevolg van wateroverlast gebeurden er op de E40 in Haasrode en de E314 in Herent iets na 13 uur enkele ongevallen die telkens tot heel wat file leidden. Op de E314 ging het om één voertuig en was er enkel blikschade. Bij het ongeval op de E40 waren enkele voertuigen betrokken en viel een lichtgewonde. De Leuvense brandweer kreeg tussen 13 en 14 uur een tiental oproepen voor wateroverlast in de regio. 

In Bredene werden  drie evenementen vanavond afgelast door het voorspelde onweer. “Het is gewoonweg te gevaarlijk om de festiviteiten te laten doorgaan”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a). “We willen hier geen Pukkelpoptoestanden.”

Veel regen en felle windstoten

Vanavond is er nog overal kans op onweer. Vooral in het oosten van het land kan het onweer hevig losbarsten met veel neerslag op korte tijd, hagel en in iets mindere mate felle windstoten. Plaatselijk kan er meer dan 50 liter regen per vierkante meter vallen.

Ook volgende nacht blijft een actieve storing over ons land slepen met nog steeds kans op onweer. Lokaal kan er dan opnieuw veel neerslag vallen.

Het KMI heeft vanaf vanmiddag tot zondagochtend code oranje afgekondigd in Vlaanderen. Sinds vanmorgen was dat alarm al van kracht in Wallonië. De FOD Binnenlandse Zaken heeft voor niet-dringende brandweerinterventies het noodnummer 1722 geactiveerd.

Code oranje in heel België.
KMI Code oranje in heel België.

Ook morgen is er plaatselijk nog onweer mogelijk. We krijgen ook perioden van soms intense regen of buien. In de loop van de namiddag wordt het stilaan droger vanaf het westen, maar de bewolking blijft domineren. De maxima schommelen tussen 20 graden aan zee en 25 graden in de Kempen. De wind is meestal matig en aan zee vrij krachtig uit west.

Maandag is het rustig en vrij mooi met zon en enkele wolkenvelden. Het is aangenaam met maxima tussen 20 en 25 graden.

Een depressie, ten westen van Bretagne, verplaatst zich dinsdag naar de Britse Eilanden en stuurt geleidelijk onstabiele lucht naar West- Europa. In de ochtend is het rustig, zacht en zonnig. In de loop van de namiddag worden er stapelwolken gevormd en verwachten we enkele buien. Een donderslag is niet uitgesloten. Het is vrij warm met maxima tussen 24 en 28 graden.

Woensdag stuurt de depressie over de Britse Eilanden zachte en onstabiele lucht naar onze streken. Het wordt wisselend bewolkt met enkele buien. De maxima liggen tussen 19 en 24 graden .

Donderdag blijven we onder invloed van de depressie over de Britse Eilanden. Het blijft wisselend bewolkt met nog enkele lokale buien. Vrijdag zou een hogedrukwig ons weer gunstig kunnen beïnvloeden. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af maar de kans op een bui is klein.

Kristof Pieters75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ann Van Damme

  Het is nu code bordeaux : tijd om de verwarming een graadje hoger te zetten en de ontvochtiger te laten werken kwestie van het zomers gevoel van 25° te bewaren.

 • Erwin De Meyer

  Gisteren naar Bastenaken gereden en in van die buien terecht gekomen. Het valt op hoeveel er rijden zonder hun achterste mistlicht(en) aan te steken met zo'n beperkt zicht van minder dan 100 m door die hevige regen.

 • guido vermeyen

  Wie is er eigenlijk begonnen met die onnozele 'codes' ....30 ° code rood...29,9 ° code oranje.....zo gaan we er wel geraken, bende van KMI...en dan de weerpraatjes van de Boosere, pas op voor dit, voor dat, zonnecrème, de kust....zonnebaden, insmeren mensen toch dat ie eindelijk eens zijn mond houdt en piano gaat spelen.....

 • Joan Lute

  Zozo, zomer is tot grote vreugde van de meeste Belgen helaas voorbij. Dus is het met dit allerheiligenweer misschien wel het moment om de kerstboom te zetten. Jammer dat de knieën rug en heupen maar drie daagjes zonder pijn hebben kunnen genieten van de zon. Voel me op slag 30 jaar ouder nu de zomer voorbij is.

 • Conny Van den Bosch

  Armand Pien had zelfs geen code rood toen de Tsjernobyl wolken boven ons hoofd dreven, nu is het elke dag wel een gevaar code voor iets wat sinds mensenheugenis bestaat, zon en regen. Zijn wij watjes geworden of zijn het de weervoorspellers m/v/x?