Code geel voorbij: laatste buien verlaten rond de middag ons land

Illustratiefoto.
Getty Images/iStockphoto Illustratiefoto.
Het KMI verwacht geen noodweer meer, nadat eerder werd gewaarschuwd voor stevige rukwinden tussen 3 uur en 9 uur en in alle provincies code geel was afgeroepen. Het gevaar is nu geweken, het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies wordt daarom gedeactiveerd. Na de middag wordt het droog en licht bewolkt.

Deze ochtend waaide het eerst nog vrij krachtig tot krachtig landinwaarts en krachtig tot zeer krachtig aan zee met pieken tot zo’n 85 km/ h of lokaal wat meer. “Lokaal pieken de windstoten tot 90 kilometer per uur in het binnenland en 110 kilometer per uur over de uiterst westelijke regio’s van België en Nederland”, aldus Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux eerder.

Intussen verlaten de laatste buien ons land via het zuidoosten, de wind wordt matig uit zuidwest. In de kuststreek zijn er nog enkele buien mogelijk deze namiddag, elders wordt het meestal droog met brede opklaringen. De maxima schommelen tussen 6 en 9 graden. 

Windstoten vanochtend konden pieken tot 100 km/u, lokaal iets meer.
meteociel.fr Windstoten vanochtend konden pieken tot 100 km/u, lokaal iets meer.

Nog meer wind en regen?

Zijn er signalen op winterweer voor de Benelux? “Op dit moment is het zoeken naar signalen die wijzen op winterweer voor de Lage Landen. De eerstvolgende 7 dagen behouden we een wisselvallig en vrij zacht weerbeeld. Of het dit jaar een witte kerst zal worden is moeilijk te zeggen. Op basis van de meest recente weermodellen is de kans erg klein geworden”, stelt Nicolas Roose.

Vannacht blijft het alvast droog in de noordelijke helft van het land met brede opklaringen en later veel hoge wolkenvelden. In het zuiden blijft het zwaarbewolkt met later wat lichte regen. De lage wolken kunnen het zicht beperken in Hoog- België. Minima tussen 3 en 6 graden. Meestal matige wind uit zuidzuidwest.

Morgen is het meestal zwaarbewolkt tot betrokken met perioden met (lichte) regen of motregen. In de voormiddag valt de neerslag vooral in de zuidelijke helft van het land, later in het centrum en in de namiddag in het noorden. De maxima schommelen tussen 7 of 8 graden op de Ardense hoogten en tot 9 of 10 graden elders.

Erg zacht

Dinsdag verwacht het KMI wolkenvelden maar soms ook opklaringen. Het blijft droog en pas ‘s avonds of dinsdagnacht valt er regen vanaf de Franse grens. Het wordt zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 10 graden in de Hoge Venen tot 14 of eventueel hier en daar 15 graden in Laag- en Midden- België.

Woensdag blijft het droog met, na eventueel enkele lokale mistbanken ‘s ochtends, een afwisseling van zon en wolken. De maxima schommelen van 4 à 5 graden in de Ardennen tot 8 graden in het centrum.

Donderdag is het mogelijk eerst nog droog, maar vanaf het westen trekt daarna een regenzone door ons land. Het kwik klimt naar waarden tussen 7 en 11 graden, wat opnieuw zacht is voor de tijd van het jaar.

Vrijdag krijgen we wellicht eerst regen. Mogelijk wordt het in de loop van de dag vanaf het westen eerder wisselvallig met enkele buien en soms opklaringen. Het is nog steeds zacht bij lokale maxima tot 11 of 12 graden.

Zaterdag zou het droger kunnen worden met maar een paar buien tussendoor. Soms zijn er opklaringen bij maxima van 6 tot 10 graden. Zondag vergroot opnieuw de kans op regen en buien vanaf het westen. De temperaturen veranderen weinig.

Waarschuwingen vanwege windstoten.
NoodweerBenelux Waarschuwingen vanwege windstoten.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido vermeyen

  Ok... de kabels weer weggehaald die mijn huis tegenhielden voor de storm....

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Deze temperaturen???? heb dan liever het liedje "I'm dreaming of a white Christmas.....!!"

 • Guido De Deken

  Buitenkerstversiering, 2 lichtslingers en alle slingers rond de buitenramen zijn stuk door 3 kuststormen de laatste 10 dagen. Maar we houden vol met de moed der wanhoop.

 • Mats Dendonder

  De tuin ziet er niet uit door de onophoudelijke regent van de kaatste 2 maanden... hopelijk zijn alle water reserves were gevuld.