Code geel: opnieuw sneeuw in Vlaanderen, maar ochtendspits verliep normaal

ANP
Het KMI waarschuwt voor gladde wegen tijdens de ochtendspits door smeltwater en lage temperaturen. Op verschillende plekken is het intussen weer aan het sneeuwen. Ondanks de sneeuw was het echter een behoorlijk rustige ochtendspits, met wachttijden zoals gebruikelijk voor een dinsdagochtend. 

De filebarometer piekte rond 8 uur even op 190 km file. Enkel de ruime regio rond Gent kreeg tijdens de ochtendspits nog een flinke portie sneeuw te verwerken, wel niet vergelijkbaar met maandag. Daardoor waren op de E40 van Drongen richting Zwijnaarde slechts twee van de drie rijstroken beschikbaar, met een half uur verlies tot gevolg. Dat werd vernomen bij het Vlaams Verkeerscentrum.

"De wegen zijn vlot berijdbaar. Afgezien van een paar schuivers verliep de ochtendspits behoorlijk rustig, zonder grote incidenten. De bestuurders waren ook goed voorbereid en hielden - na de ervaring gisteren met monstervertragingen en -files - rekening met de omstandigheden", zegt woordvoerder Peter Bruyninckx. 

Omdat de temperaturen van het wegdek rond het vriespunt blijven schommelen en de kans op neerslag blijf bestaan, blijft er dus een reële kans op gladde wegen. Vanaf de Noordzee dreven afgelopen nacht nieuwe buien over het land.  Ook deze ochtend zijn sneeuwbuien nog mogelijk: in de regio rond Gent was het rond half acht alweer volop aan het sneeuwen. Intussen vallen er ook rond Antwerpen vlokken uit de lucht.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de hele nacht doorgewerkt om de wegen sneeuwvrij en berijdbaar te krijgen. Op de meeste plaatsen lagen de snelwegen er rond half zes deze morgen dan ook vrij bij. Ook de gewestwegen zijn zo goed als overal berijdbaar en ook de fietspaden zijn op de meeste plaatsen gestrooid. In totaal is er deze winter al 9.500 ton aan smeltmiddelen gestrooid.

Ongevallen

Er vonden vanochtend wel al enkele incidenten gebeurd, vooral in Oost- en West-Vlaanderen. Een ongeval in Groot-Bijgaarden versperde een uur lang de rechterrijstrook van de binnenring. Op die binnenring is het zo goed als overal aanschuiven, en hetzelfde geldt voor de aansluiting van de E40 vanuit Leuven met de R0. Daar staat een lange file.

De A12 richting Nederland is volledig stilgevallen door een defecte vrachtwagen ter hoogte van de werken op de Scheldelaan. Het gaat tergend traag van Ekeren tot Zandvlied, en het Vlaams Verkeerscentrum raadt aan om de omgeving te mijden.

Op de E40 richting Brussel is het aanschuiven van Drongen tot Zwijnaarde door het gladde wegdek. In die regio heeft het intussen ook opnieuw gesneeuwd, en overal gaat het traag. 

Een ongeval in Kraainem heeft dan weer even een rijstrook op de E40 van Leuven naar Brussel versperd. Daar is het nog aanschuiven. Ook was er even oponthoud aan de Liefkenshoektunnel richting Nederland door een defecte vrachtwagen.

Ook waren de linker- en middenrijstrook van de E17 in Waasmunster (richting Antwerpen) een tijdlang versperd. De weg is er intussen vrijgemaakt, maar het blijft nog even aanschuiven. Ook op de R4 in Gent-Zeehaven richting Zelzate zorgde een ongeval voor problemen. 

BELGA

Waakzaamheid geboden

De wegdektemperatuur blijft rond het vriespunt schommelen en de kans op winterse neerslag is hoog, waardoor de kans op gladde wegen reëel is, waarschuwt het AWV, dat automobilisten aanraadt waakzaam te blijven, zeker op op- en afritten. Wie de baan op moet, past best zijn rijstijl aan aan de toestand van de weg en houdt best voldoende afstand. "Wegen en Verkeer blijft de toestand opvolgen en rijdt uit om te strooien waar en wanneer het nodig is", klinkt het.

Op enkele schuivers na waren er afgelopen nacht geen noemenswaardige incidenten. Het Vlaams Verkeerscentrum spreekt dan ook van een rustige nacht.

Code geel

Het KMI hanteert nog steeds de code geel om te waarschuwen voor rijm- en ijsplekken. Volgens Frank Deboosere zijn de meest intense sneeuwbuien ondertussen wel gepasseerd. "Met nachtelijke minima rond het vriespunt en nog buien, ook in de Ardennen, valt vandaag nog wel wat ellende op de weg te verwachten, maar zo erg als de chaos van gisterenmorgen wordt het wellicht niet," zegt hij.

De landschappen bleven deze nacht wit, vandaag krijgen zowel het westen van het land als de Ardennen regen en smeltende sneeuw. "De temperatuur gaat richting drie graden, waardoor de sneeuw zal smelten. Deze ochtend vallen nog wel wat problemen op de weg te verwachten, maar tijdens de avondspits verwacht ik geen verkeersinfarct," aldus de weerman.

Naar de avond toe wordt het immers droog met brede opklaringen. In het begin van de nacht is er wel opnieuw kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten, dus het blijft opletten. Morgen is er eerst nog kans op smeltende sneeuw, maar die gaat dan al snel over in regen. 

Lees hier het volledige weerbericht.

Ook strooiwagens stonden gisteren vast in de file.
Geert De Rycke Ook strooiwagens stonden gisteren vast in de file.
De sneeuw zorgt voor lange files.
Tom Christiaans De sneeuw zorgt voor lange files.
Dendermonde gisteren in de voormiddag.
Geert De Rycke Dendermonde gisteren in de voormiddag.
Een boom bezwijkt onder de sneeuw aan het AZ Sint-Jan in Brugge en belandt op een wagen.
Benny Proot Een boom bezwijkt onder de sneeuw aan het AZ Sint-Jan in Brugge en belandt op een wagen.99 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Wim Guldentops

  Het positieve aan een sneeuwlandschap is : enerzijds toch mooi om zien en anderzijds geruststellend dat onze moeder aarde nog steeds haar best doet om te functioneren en de jaargetijden laat zijn wat ze moeten zijn. Wij mensen moeten daar mee zo omgaan en soms past dat niet in ons dagelijks bestaan.

 • Marianne Vanwynsberghe

  Joris . Gisteren een 4 x 4 voor mijn neus en met winterbanden . En stoer die was . En opeens hopsa de laagte binnen . Was wel om te lachen met den stoeren met zijn stoere auto. Was puuuut om te werken

 • serge stevens

  Normaal !! .... afstand Lebbeke - Brussel .. vertrokken om 08,15 uur , .. aangekomen in St. Agata Berchem om 10,30 uur ... normaal noemen ze dat ..

 • Peter Buyck

  Men strooit niet als men regen verwacht. Dat is trouwens de reden van het gevloek en getier hier. Zout wordt immers weggespoeld bij 'stromend' water. Daarom konden de strooidiensten niet uitrijden.

 • Peter Buyck

  Inderdaad normaal als het normaal 30 minuten duurt en vandaag 90...