Code geel, nummer 1722 geactiveerd, Brusselse parken gesloten: “Rukwinden tot 85 km/u op komst”

(Illustratiefoto)
Ronny De Coster (Illustratiefoto)
Volgens het KMI staan we voor een winderig en doorweekt weekend, met mogelijke rukwinden tot 85 kilometer per uur. Vanaf vanavond 23u tot morgen 18u geldt daarom in het hele land code geel. Na een relatieve kalme zaterdagavond, zal de wind zondag weer sterker worden. Het nummer 1722 werd preventief geactiveerd en in Brussel zal je dit weekend niet door de openbare parken kunnen wandelen. Door de sterke wind heeft de stad Brussel beslist om de parken te sluiten.

Het nummer 1722 werd vanavond om 21.00 uur geactiveerd, vanwege de waarschuwing van het KMI voor hevige rukwinden met snelheden van 80 tot 85 kilometer per uur. De waarschuwing geldt voor alle provincies, vanaf vanavond om 23.00 uur tot morgen 18.00 uur.

Uit voorzorg activeert de FOD het nummer 1722, dat bedoeld is voor stormsituaties die een niet-dringende interventie van de brandweer vragen. Bedoeling is de noodnummers te vrijwaren die bestemd zijn voor echte spoedgevallen (112 voor de brandweer en ziekenwagens en 101 voor de politie). Voor alle andere oproepen wordt aangeraden 1722 te bellen.

KMI

Brussel Leefmilieu raadt iedereen af om dit weekend door grote groene zones, zoals parken en bossen, te bewegen. Ook kom je best niet te dicht bij bomen met zo’n krachtige windstoten, waarschuwt Brussel Leefmilieu, de overheidsdienst voor milieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Na het weekend zullen de parken die gesloten werden een grondige inspectie ondergaan, schoongemaakt en beveiligd worden, alvorens maandag opnieuw de deuren te openen.

Morgen is het wisselend bewolkt en winderig met af en toe buien. De maxima schommelen tussen 4 graden op de Hoge Venen en 10 graden in het westen van het land. De wind waait vrij krachtig tot krachtig uit het zuidwesten met rukwinden tot 80 à 85 km/uur.

Zaterdagavond wordt relatief kalm volgens het KMI, maar zondag zal de wind weer sterker worden en volgt er mogelijk een nieuwe waarschuwing voor de wind. Het wordt ook zwaarbewolkt weer met regen, lokaal mogelijk veel regen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.