Code geel: KMI waarschuwt voor stormweer, noodnummer 1722 geactiveerd

iStock
Het gaat vandaag flink waaien met rukwinden tot mogelijk 85 kilometer per uur. Verder worden er deze namiddag talrijke buien verwacht. De hele dag geldt code geel. Het noodnummer 1722 is geactiveerd. 

In het oosten van het land is het eerst nog betrokken met aanhoudende regen. De buien kunnen soms pittig zijn met zelfs kans op een lokale donderslag. Op sommige plaatsen, vooral in het zuiden van het land, kan de neerslag overvloedig zijn. Op het einde van de namiddag krijgen de buien op het reliëf van de Ardennen een winters karakter. De temperaturen dalen naar 2 à 4 graden in de Ardennen en 5 à 7 graden elders. De wind waait matig tot vrij krachtig uit westzuidwest, ruimend naar west of westnoordwest. Aan zee waait hij vrij krachtig tot krachtig. Het KMI verwacht rukwinden die tijdens de buien kunnen oplopen tot rond 85 kilometer per uur.

Maandag is het aanvankelijk op de meeste plaatsen rustig en droog. Geleidelijk komen we terecht in onstabiele en polaire zeelucht die van over de Noordzee buien meevoert. Die krijgen ten zuiden van Samber en Maas weer een winterse karakter. De maxima schommelen tussen 1 of 2 graden op de Ardense hoogvlakten en 7 of 8 graden in Vlaanderen.

Onder invloed van een hogedrukgebied boven Frankrijk wordt het dinsdag meestal droog en gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkt, met maxima tussen 1 graad in de Hoge Venen en 7 of 8 graden in het westen van het land. Vooral in de Ardennen is er kans op lichte nachtvorst en aanvriezende mistbanken.

Woensdag is het na een vrij koude nacht droog met mooie opklaringen maar soms hoge wolkensluiers of middelhoge wolkenvelden. De maxima schommelen tussen 3 en 6 graden op de Ardense hoogten, en tussen 6 en 8 graden elders.

Tijdens de rest van de week blijft het droog, rustig en zonnig. De dagtemperaturen stijgen geleidelijk aan met tegen vrijdag maxima tussen 8 en 12 graden. In de loop van de nacht kan het op meerdere plaatsen licht gaan vriezen en is er nog steeds kans op aanvriezende mistbanken.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Statham

  Hier aan de kust zeer sterke wind, woon op 15 meter van de dijk.

 • Chris Devlaeminck

  85 kilometer per uur is geen stormweer maar een stevig windje.

 • Cor Dierckx

  Momenteel is het hier windstil.

 • danny buyse

  @Eduard, erger nog de het eerste lichte lente gevoel is opkomst vanaf woensdag en het weekend. Weinig wind, zonnig en temperaturen in de schaduw van 11°. Betekent uit de wind in de zon makkelijk 18°.

 • Dick van Aggelen

  Nog steeds is het wateroeil niet overal op peil! Laat maar eens lekker hozen.