Code geel: KMI waarschuwt voor onweer in hele land

ANP
Na een warme dag moet de zon plaatsruimen voor onweders. Het KMI heeft om 16 uur code geel afgekondigd voor onweer in het hele land. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tot 4 uur morgenvroeg is code geel uitgeroepen voor onweer in alle provincies, zegt het KMI. Ook geldt code geel voor hitte vandaag tot middernacht voor alle provincies buiten West-Vlaanderen. 

Boven Oost-Vlaanderen zijn de eerste onweersbuien deze ochtend al aangebroken, dat bewijzen beelden op Twitter. 

(Lees verder onder de foto’s.)

Vannacht vallen er hier en daar nog enkele buien, al dan niet gepaard met onweer. Aan de achterzijde van deze storing krijgen we droger weer, maar er blijft nog vrij veel bewolking hangen. De minima liggen tussen 14 en 18 graden. De westelijke tot zuidwestelijke wind waait meestal zwak, aan zee soms matig.

Morgen wordt het vanaf het westen snel overal vrijwel droog met steeds breder wordende opklaringen. Over het Ardens reliëf zijn in de loop van de namiddag en avond enkele buien mogelijk. Daar is het vaak ook bewolkt. Het wordt minder warm, met maxima tussen 20 graden in de kuststreek en 26 graden in Belgisch Lotharingen. De wind is zwak tot matig en komt uit westelijke tot zuidwestelijke richtingen.

Morgen wordt ook de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan beëindigd. “Omdat de temperatuursindicator die gebruikt wordt in het ozon- en hitteplan niet meer overschreden wordt en omdat vanaf donderdag 29 augustus de maximumtemperatuur in Ukkel niet meer hoger is dan 25 graden Celsius, wordt voldaan aan de voorwaarden voor het afblazen van de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan”, aldus de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

De waarschuwingsfase was van kracht sinds afgelopen vrijdag. Het was de derde keer dit jaar dat de waarschuwingsfase voor ozon en hitte werd geactiveerd, dat gebeurde ook bij de twee hittegolven van deze zomer (21-30 juni en 19-26 juli). 

Vandaag geldt in de meeste provincies code geel voor zowel hitte als voor onweer.
RV Vandaag geldt in de meeste provincies code geel voor zowel hitte als voor onweer.

Vrijdag wordt een aangename zomerdag, met een afwisseling van opklaringen en soms meer hoge en middelhoge wolkenvelden. Het blijft overal droog. De maxima schommelen tussen 20 en 25 graden bij een meestal zwakke wind uit west tot zuidwest. 

Zaterdag zorgt een opstuwing van een warme luchtmassa vanuit het zuiden voor tijdelijk warmer weer. Het wordt overwegend zonnig, met soms enkele wolkenvelden en het blijft overdag droog. Het kwik kan stijgen naar 25 of 26 graden aan zee en in de Ardennen, lokaal 30 graden in de Kempen en naar 28 of 29 graden in de meeste andere streken.

Zondagochtend kan er mogelijk wat lichte regen vallen op het koufront. Achter het koufront krijgen we een wisselend bewolkt weertype met nog plaatselijke buien. Het wordt gevoelig minder warm, met maxima rond 20 graden in het centrum, wat in feite de normalen zijn voor de tijd van het jaar.

Maandag is het waarschijnlijk licht wisselvallig met enkele buien en tussendoor ook opklaringen. 

Dinsdag lijkt op een plaatselijk buitje na droog te verlopen, met een afwisseling van brede opklaringen en enkele wolkenvelden. 

Dagrecord

België maakte gisteren nog de warmste 27ste augustus mee sinds het begin van de dagwaarnemingen in 1901. In Ukkel klom het kwik tot 33,3 graden. Het vorige record dateert uit 1964, toen het 31,8 graden werd. De hoogste temperatuur die in België gemeten werd, was 33,9 graden in Schaffen, een deelgemeente van Diest, meldt KMI-weerman David Dehenauw op Twitter.

Het is uitzonderlijk dat het eind augustus nog zo warm is. Volgens Dehenauw is de temperatuur in Ukkel in de laatste tien dagen van augustus sinds 1901 nog niet zo hoog geweest als ze gisteren was. Het is ook al de negende keer dit jaar dat een dagrecord voor de maximumtemperatuur sneuvelt. 
43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bea Touzin

  @Piet paniekzaaiers zijn het zeker niet wat we deze nacht hebben gehoord heeft ons allemaal wakker gemaakt alle buren wakker kinderen die ik hoorde huilen ja het was geen pretje die donderknallen kwamen wel heel hard aan :(

 • Denis Steylemans

  Na regen komt zonneschijn. Zo is het steeds geweest en zal het steeds blijven. Wij hebben genoten van een prachtige zomer !

 • johan debue

  Pff hier weer niets de droogte blijft duren.

 • piet gevaert

  Onweer is een doodnormaal verschijnsel,en is vaak plaatselijk.Stop toch eens met die paniekzaaierij en die zevenendertig verschillende codes,ge kunt er toch niks aan veranderen.

 • guido vermeyen

  Het lijkt eerder code zwart aan de bewolking op de foto te zien...