Code geel: hevige rukwinden en buien, donderdag "bomcycloon" voorspeld

Thinkstock
Het KMI waarschuwt voor hevige rukwinden en regenbuien. Tot woensdagochtend geldt code geel. Ook de rest van de week zal het slechte weer aanhouden. Weerman David Dehenauw spreekt over een "bomcycloon" die donderdag over de Noordzee trekt. Er worden die dag voor ons land rukwinden van 90 tot 115 km/u voorspeld. 

Vandaag wordt het wisselvallig en het blijft winderig. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af met regenbuien in Vlaanderen en in de Ardennen buien van smeltende sneeuw of soms sneeuw. Een onweer is mogelijk. De maxima schommelen tussen 2 graden op de Hoge Venen en 6 of 7 graden in Vlaanderen. De wind is matig tot vrij krachtig en aan de kust krachtig uit het westen met rukwinden van 60 tot 70 km/u, of iets meer tijdens intense buien.

Komende nacht blijft het wisselvallig met buien van regen, korrelhagel of smeltende sneeuw in Vlaanderen en buien van sneeuw in de Ardennen. In de Ardennen kan een sneeuwdek van 10 cm of meer gevormd worden, maar ook elders is een sneeuwbui niet uitgesloten. Een plaatselijk onweer en hevige rukwinden blijven tot de mogelijkheden behoren tijdens felle buien. De minima liggen tussen 0 en -2 graden in de Ardennen en tussen 0 en +4 graden elders. De wind is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig aan de kust, uit westzuidwest tot west.

Morgen blijven we in de onstabiele polaire zeelucht. Het wordt wisselend bewolkt met in de eerste helft van de dag soms intense buien. In de Ardennen zijn dit sneeuwbuien, elders zijn dit buien van (smeltende) sneeuw of regen. Tijdelijk kan ook in Laag- en Midden-België een sneeuwdekje gevormd worden. In de namiddag neemt de kans op buien af. De maxima liggen tussen 0 en 7 graden bij een matige tot vrij krachtige tot aan zee eerst krachtige westenwind.

"Bomcycloon"

Donderdag trekt een stormdepressie over de Noordzee en krijgen we onstuimig weer. In de ochtend trekt de regenzone verbonden aan deze depressie snel van west naar oost over het land. De eerste neerslag kan nog een winters karakter hebben in de Ardennen, elders regent het. 

Weerman David Dehenauw waarschuwt voor een "bomcycloon". "De 130-150 km/u rukwinden worden verwacht voor het noorden van Nederland en Noord-Duitsland, bij ons tussen 90 en 115 km/u met tijdelijk storm (9 Bft) op zee, volgens quasi alle weercomputers", tweet Dehenauw. 

In de namiddag wordt het geleidelijk aan droog en verschijnen er vanuit het westen soms brede opklaringen. Er wordt tijdelijk zachtere lucht aangevoerd waardoor we maxima halen tussen 6 en 10 graden. De wind is eerst zeer krachtig tot mogelijk stormachtig aan de kust en krachtig elders. In de avond neemt de wind wat af tot matig tot vrij krachtig.

Vrijdag blijft het vrij winderig en licht onstabiel. Het is meestal wisselend bewolkt en soms vallen er sneeuwbuien in de Ardennen en winterse buien elders. Het wordt opnieuw iets minder zacht met maxima tussen 1 en 5 graden. 
56 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • dominique vanmullem

  een nieuwe term om de boeren te gebruiken om geld te krijgen van de overheid

 • Richard Van den Keybus

  Bom cycloon? Als het maar spectaculair klinkt bij de VTM. Nu nog linken aan de klimaatopwarming. Binnenkort nog een tsunami en we hebben alles gehad.

 • CAMIEL DUSOIR

  ze gaan" het weer "gevonden hebben bij de elektriciteitsmaatschappijen : door het extreme slechte weer bomcycloon etc ,kan Uw factuur duurder uitvallen, voila,mooi opgelost en betalen maar

 • roland peeters

  Hoe kan men opvallen? Ge geeft een ouderwetse storm een nieuwe naam,een Bom cycloon"en ge zit goed.

 • Edmond Dillien

  Da's precies dan maar een klein "bomcycloontje" als je ziet wat er in de V.S. het resultaat van was. Weer een modewoord bij om naast kereven, leptop, trem en al dat ander Hollands Engels te zetten, dan kunnen onze trendy luitjes weer verder!