Canadese brandweer krijgt gigantische vuurhaard niet meer onder controle

Brand in Fort McMurray, Alberta.
EPA Brand in Fort McMurray, Alberta.
De bosbranden in de Canadese provincie Alberta hebben zich nog uitgebreid. Op 24 uur tijd is de vlammenzee gegroeid van een oppervlakte van 100 naar 850 vierkante kilometer, aldus de regering. Zeven van de 49 bosbranden die momenteel de Canadese provincie Alberta teisteren, zijn niet meer onder controle. Dat heeft de premier van Alberta verklaard.

Het vuur is ondertussen 85.000 hectare (850 vierkante kilometer) groot. Sinds de eerste brand zondag uitbrak, is het vuur ondertussen vijf keer zo groot geworden en het blijft zich verder uitbreiden. Over de oorzaak van de brand tasten de instanties momenteel nog in het duister, maar enkel een sterke weersverandering kan volgens hen het tij momenteel nog doen keren.

Mankracht alleen kan de brand niet stoppen, aldus Chad Morrison, manager bosbrand bij de brandweer. "Laat me duidelijk zijn, blusvliegtuigen gaan dit vuur niet tegenhouden. Dit is een extreme brand. Het gaat zich in deze droge omstandigheden verderzetten tot we een beduidende hoeveelheid regen krijgen om ons te helpen. Ik verwacht dat dit vuur de komende dagen alleen maar zal groeien."

Het vuur veroorzaakte omvangrijke schade aan de luchthaven van Fort McMurray. De stad in het noordoosten van Alberta is verder alleen via een snelweg, Highway 63, vanuit het zuiden te bereiken. Het vuur breidt zich verder uit naar het zuiden en dwingt steeds meer mensen hun woning te verlaten. "Het (vuur, red.) begint zijn eigen weer te creëren, gisteren creëerde het zelfs zijn eigen wind en uit de rookwolken kwamen zelfs bliksemschichten," aldus Morrison.

Premier Notley sprak op een briefing over de situatie rond Fort McMurray, waar al meer dan 80.000 mensen hun woning hebben moeten verlaten. Bij de bestrijding van het vuur zijn meer dan 1.110 brandweermannen, 145 helikopters, 138 stuks zwaar materiaal en 22 blusvliegtuigen ingezet. "Ik wil benadrukken dat de omstandigheden extreem blijven in de provincie en dat verschillende gemeenschappen momenteel het vuur bestrijden", zei ze.

REUTERS
EPA
Geëvacueerde inwoners en werknemers van oliestad Fort McMurray werden onder andere ondergebracht in een opvangcentrum in Lac la Biche, zo'n 300 kilometer ten zuiden van de stad.
REUTERS Geëvacueerde inwoners en werknemers van oliestad Fort McMurray werden onder andere ondergebracht in een opvangcentrum in Lac la Biche, zo'n 300 kilometer ten zuiden van de stad.