Bosbranden bedreigen nu ook tweede Canadese provincie

De enorme bosbranden in de Canadese provincie Alberta bedreigen nu ook de naburige provincie Saskatchewan. Dat melden de autoriteiten, die vrezen dat de vlammenzee kan uitbreiden tot het dubbele van de huidige omvang. De warme en droge weersomstandigheden met veel wind, maken het voor de honderden brandweermannen nog moeilijker om het vuur onder controle te krijgen.

"Er worden temperaturen verwacht die ver boven de 20 graden liggen, met windsnelheden tot 40 kilometer per uur. Volgens functionarissen kan het vuur in deze omstandigheden in omvang verdubbelen in de bosrijke gebieden", aldus premier van Alberta Rachel Notley aan BBC.

Regen
Momenteel heeft het vuur zich al uitgestrekt over een oppervlakte van 1.500 vierkante kilometer, wat overeenkomt met de oppervlakte van Londen. Vandaag en morgen wordt mogelijk regen verwacht, en omdat het vuur nu afgelegen bosrijke gebieden bereikt, wordt het minder gevaarlijk.

De brand brak een week geleden uit. Meer dan 1.600 huizen en gebouwen zijn vernield. Zowat 88.000 inwoners van Fort McMurray, dat het zwaarst is getroffen, werden geëvacueerd. In het noorden van de stad zitten nog steeds duizenden mensen vast, maar de autoriteiten hopen tegen het einde van de dag iedereen te kunnen evacueren.

Het vuur verplaatst zich nu in de richting van Saskatchewan en zou de provincie vandaag nog kunnen bereiken, aldus Notley nog.

Meer dan 1.000 brandlui
Meer dan 1.000 brandweermannen bestrijden het vuur in Alberta, met behulp van meer dan 130 helikopters en blusvliegtuigen. Ze zijn er tot nu toe in geslaagd om te voorkomen dat het vuur gemeenten ten noorden en ten zuiden van Fort McMurray vernielt.

AP
REUTERS
AP
REUTERS
AP