Bomcycloon teistert VS: meters dikke sneeuw, overstromingen, vallende leguanen en bevroren haaien

rv / ap
Een fikse winterstorm houdt de oostkust van de VS stevig in haar greep. Vooral het noordoosten is daarbij zwaar getroffen. Auto’s zitten vast in meters dikke sneeuw en in Boston zijn de straten overstroomd met ijswater. De 'bomcycloon' kostte al aan minstens 17 mensen het leven, maar ook dieren zien er af: van leguanen die uit de boom vallen tot bevroren haaien die aanspoelen.

In Florida viel woensdag voor het eerst in dertig jaar sneeuw. Dat het er ook uitzonderlijk koud is, zorgt voor een opmerkelijk tafereel. Groene leguanen vallen er letterlijk uit de bomen, omdat ze zich niet meer kunnen bewegen.

"Leguanen klimmen 's nachts in de bomen om te slapen", legt Ron Magill van de zoo van Miami uit aan The New York Times. "Als de temperatuur daalt, schakelen ze zich letterlijk uit en kunnen ze zich niet meer vasthouden aan de bomen. Zo ontstaat het fenomeen in Zuid-Florida van 'regenende' leguanen."

Toch betekent dat niet noodzakelijk dat ze dood zijn. Bij warmere temperaturen kunnen ze gewoon weer ontdooien.

Shock

In Texas komen de zeeschildpadden in moeilijkheden. Door de lage temperatuur van het zeewater in de Golf van Mexico gaan ze in shock, waardoor ze aan het wateroppervlak drijven en zich niet meer kunnen verweren tegen roofdieren. De kustwacht probeert zoveel mogelijk dieren te redden.

In Cape Cod, in de staat Massachusetts, spoelden er drie haaien aan. Twee waren in shock, een derde was helemaal bevroren, meldt de dierenbeschermingsgroep Atlantic White Shark Conservancy op Facebook.

Atlantic White Shark Conservancy

The weather outside is frightful, but the Atlantic White Shark Conservancy is always on call! Working with Massachusetts Division of Marine Fisheries and NOAA Fisheries Service, the AWSC team was...

En ook Canada kreunt onder de vriestemperaturen. In Calgary besliste de zoo om zijn koningspinguïns, die oorspronkelijk afkomstig zijn van Antarctica, niet langer bloot te stellen aan de vriestemperaturen tot - 25 graden Celsius. 

Een ingesneeuwde eland moest dan weer uit een dik pak sneeuw gered  worden:

Jonathan Anstey

Came across this poor guy stuck in a bog hole up to his neck! A little shovelling and some coaxing, he was on his way! Evan Brake Tyrone Owens Jessica Humby Richard Johnson

De sneeuw levert ook prachtige beelden op, zoals deze dronevideo uit South Carolina. Die staat heeft normaal een subtropisch klimaat, maar nu staan de palmbomen in de sneeuw.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yabou Jack

  Het probleem met de klimaatverandering en de oplossingen is dat er veel geld mee gemoeid is,en het meeste daarvan verdwijnt in de zakken van corrupte politici en hun vriendjes en ambtenaren.En het klimaat daar gebeurt niks mee.

 • Ferdinand Engelbeen

  Geert Tamsyn, geen enkel klimaatmodel heeft voorspeld dat de winters in het noordelijk halfrond over de afgelopen 25 jaar kouder zouden worden, integendeel. Er zijn wereldwijd niet meer extreme weersfenomenen: niet meer stormen, orkanen, tornado's, regen, droogte of zeespiegelstijging vandaag dan 50 of 100 jaar geleden. Lees er de statistieken op na... Modellen die voor vandaag al veel te hoge temperaturen "voorspellen" zijn simpelweg waardeloos.

 • Frans Peeters

  Media, om de mensen bang te maken?

 • Ahmed Zoupha

  Auto's vast in meters dikke sneeuw, maar men toont dan beelden waar nog geen halve meter ligt.

 • Geert Tamsyn

  @ Rik Tammenol: extreem weer komt voor, maar het is nog nooit gebeurd dat de records elkaar in zo’n snel tempo opvolgen. We weten wel met zekerheid wat er gebeurt als we onze atmosfeer volstouwen met CO2 en andere uitstoot, daar bestaan wetenschappelijk onderbouwde modellen voor. En wat die al enkele jaren voorspellen, zien we nu uitkomen, en nog sneller dan voorspeld.