Boerenbond trekt aan alarmbel: "Het moet echt wel beginnen regenen"

AFP
Door de aanhoudende droogte wordt de nood aan regen voor de landbouwgewassen in België stilaan voelbaar. "Het moet echt wel beginnen regenen", zegt Luc Vanoirbeek van de Boerenbond.

Het warme, zonnige en droge weer blijft aanhouden in ons land en grote delen van de rest van Europa. De Europese landbouwkoepel Copa en Cogeca trekt al aan de alarmbel. Volgens Copa en Cogeca worden ook onder meer Estland, Litouwen, Denemarken, Polen, Zweden en Finland al weken getroffen door extreme droogte en dreigen er catastrofale gevolgen voor de oogst. De landbouwkoepel verwacht dat de graanoogst in Europa 6 procent lager zal liggen dan in 2017.

Volgens de Boerenbond is het momenteel nog te vroeg om al voorspellingen te doen over de oogst in België. De gerst wordt nu volop binnengehaald en die oogst is redelijk goed. Heel veel gewassen worden binnen enkele weken geoogst.

Volgens Luc Vanoirbeek lijkt de situatie voor de aardappelen, de suikerbiet en mais momenteel nog in orde. "Maar op dit ogenblik wordt de nood aan regen wel voelbaar. Het wordt precair en het moet binnen de tien dagen wel beginnen regenen", aldus Vanoirbeek.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • oswald billiet

  Eigen schuld. je moest maar eieren, zoals vroeger, naar de Arme Klaren brengen. Maar deze zeggen nu tegen de boeren: je moet meer spaarbekkens aanleggen op jullie gronden. Het zal voortaan ieder jaar zo zijn.

 • james vroman

  die leven niet meer van de opbrengst van hun land maar naargelang de subsidies die ze willen ontvangen ...het is hun grootste bron van inkomsten ...

 • Patrick Kelchtermans

  En blijkbaar zijn er nog altijd mensen die het verschil niet kennen tussen 'het weer' en 'het klimaat'. Informeer je eerst en post dan een reactie.

 • Marc Ledure

  T'is altijd het zelfde met die boeren, Ofwel is het te nat ofwel is het te droog. Ik heb nog nooit geweten da nen boer fait gaat.

 • Peter Simons

  Opwarming van de aarde, wat een zever ! was dat in de droge, hete zomer van 76 ook dan ? Dat is de natuur, het één jaar te nat het andere te droog.