Bijzonder weerfenomeen: vooral Limburg en Vlaams-Brabant bedekt onder laag industriële sneeuw

In Tongeren ligt er al een aardig laagje sneeuw.
Dimi Musiek In Tongeren ligt er al een aardig laagje sneeuw.
Een bijzonder weerfenomeen vanmorgen op verschillende plaatsen in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant. Het sneeuwt industriële sneeuw. "Dat heeft alles te maken met stoomwolken uit de Duitse industrie", aldus weerman David Dehenauw. Op enkele plaatsen in  Limburg en Vlaams-Brabant ligt enkele cm sneeuw. 

"De sneeuwval is zeer lokaal. Het gaat vooral om sneeuw die zich onverwacht boven de industriële bekkens in West-Duitsland heeft gevormd. De sneeuw was vanmorgen niet zichtbaar op de weerkaarten en kon dus ook moeilijk voorspeld worden. De sneeuw gaat nu richting Wallonië, dus Vlaanderen zou daar eigenlijk minder mee te maken moeten krijgen", aldus David Dehenauw aan VTM NIEUWS

"Industriële sneeuw wordt gevormd boven een industriegebied. Deze keer is dat het Ruhrgebied in het westen van Duitsland. De lucht boven zo'n industriegebied is meer vervuild en kleine deeltjes zorgen ervoor dat vrieskernen in wolken gaan samenklitten en kristalliseren tot sneeuw. De oostenwind vandaag heeft die sneeuwwolken naar ons land geblazen", aldus Dehenauw.

"Het lijkt op echte sneeuw, maar heeft dus wel een totaal andere oorsprong. Het is dus zeer lokaal, maar de sneeuw kan plaatselijk wel voor gladheid zorgen. Door de temperaturen vandaag kan die sneeuw ook wel blijven liggen", besluit Dehenauw. 

Zuid-Limburg heeft alvast zijn deel gehad. Een dikke, witte laag bedekt de wegen onder meer in Tongeren.

Lauw, een dorpje naast Tongeren.
Jill Dedry Lauw, een dorpje naast Tongeren.

"Voldoende zout op de baan in geval van sneeuw of regen" 

Het Agentschap Wegen en Verkeer houdt de gladheid op de wegen permanent in de gaten, maar voorlopig ligt er nog voldoende zout op de baan. Dat is vanochtend vernomen bij Wegen en Verkeer, na meldingen van sneeuwval in onder meer Limburg en delen van Vlaams-Brabant.

"Ook bij sneeuwval of regen is er nog voldoende smeltresidu om ervoor te zorgen dat de wegen niet te glad worden. Maar we volgen de situatie op de voet en staan klaar om uit te rijden indien nodig", klinkt het.

Hoeselt
Valentine Noblesse Hoeselt
Val-Meer
Aafje Buckinx Val-Meer
Tongeren
Ken Thys Tongeren
Tongeren
Dimi Musiek Tongeren
Ook in Wilsele (Vlaams-Brabant) viel er een dun laagje.
Nathalie Aerts Ook in Wilsele (Vlaams-Brabant) viel er een dun laagje.
Riksingen
Ruben Poelmans Riksingen
Riemst
Renate Neven Riemst

Ook in Nederlands-Limburg viel er heel wat sneeuw uit de lucht.
123 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raoul Rouma

  Kan en mag allemaal, maar de brave burger wordt verzocht zijn open haard niet meer aan te steken wegens het bevuilen van het milieu! Indien de industrie en kapitaalkrachtige ondernemingen dit doen kan dit geen kwaad. Steeds die particulier aanpakken! Industriele sneeuw? nooit van gehoord.

 • Peter Buyck

  Volgens de weerman is dit zelfs geen industriële sneeuw...

 • Ronald Henissen

  Industrie sneeuw zegt men wat denk ge van die dampen uit de schoorstenen van dit industrie gebied, die dalen hier toch ook neer en niet alleen als het vriest.Maar zoals die geldmagnaten zeggen het is niet schadelijk.Ze liggen wel te zeiken over houtkachels want daar zien ze weer een melkkoe in ,de zakkenvullers

 • Els Schelfhout

  Idd, ze denken er weer iets op gevonden te hebben. Industriële sneeuw mijn oor. Het is gewoon winter.

 • Joseph Van Gool

  Nu hebben ze het gevonden. Als ze er nu flagrant naast zitten met de voorspelling van het weer dan heeft de industrie het gedaan. Die elektrische centrale staat er al zolang dat ik weet, en die heeft nu voor sneeuw gezorgd, ongelooflijk toch.