Beroofde bedrijfsleidster: "Mensen die plunderen na Irma probeerden ook maar te overleven"

De verwoestingen aangericht door orkaan Irma op de Britse Maagdeneilanden.
photo_news De verwoestingen aangericht door orkaan Irma op de Britse Maagdeneilanden.
Mensen die na de doortocht van orkaan Irma aan het plunderen zijn geslagen, moeten daar niet op afgerekend worden. Dat stelt een bedrijfsleidster op de Britse Maagdeneiland wier eigen bedrijf werd beroofd. "De mensen doen dat in een wanhopige poging om te overleven en hun gezinnen te helpen", stelt Amy Edmons.

Edmons en Biff Smith runnen samen Dream Yacht Charter, een bedrijf dat jachten chartert. Hun zaak werd geplunderd in de dagen na de doortocht van orkaan Irma op het eiland Tortola.

"Mensen plunderen, maar ze doen dat niet uit wrok of omdat ze zaken willen verzilveren, ze willen enkel hun gezinnen helpen". Edmons en Biff zaten de storm uit met een fles champagne en het volume van de film 'Fast and Furious' hoog.

Edmons, van Engelse afkomst, verloor het balkon van haar huis en een deel van het dak. "Het hele huis daverde", getuigt ze. Hun 75 boten "drijven ondersteboven" op het water. Het koppel stelt 30 locals tewerk, dagelijk krijgt het paar de vraag of die terug aan de slag kunnen.

Een uur lang duurde het vooraleer het oog van de storm over het eiland was geraasd. "Wij zijn zeilers dus we wisten wat ons te wachten stond, en we hadden heel wat voorraad ingeslagen. We hebben zeven mensen, een papegaai, vier honden en drie katten opgevangen", stelt Smith.

El Richardson, een andere Britse bewoner op de Maagdeneilanden, is eigenaar van het bedrijf Richardson Rigging dat scheepstuig aanbiedt. Hij oordeelt dat het leger op het eiland had moeten zijn voor de orkaan toesloeg. "Dan had het plunderen vermeden kunnen worden", zegt hij.

"Ik heb een goede vriendin die een juwelenwinkel heeft. Het dak werd eraf geblazen en plunderaars gingen aan de haal met al haar uurwerken en ringen, het was vreselijk". Richardson voegt er nog aan toe dat plunderaars ook zijn zaak probeerden binnen te dringen, maar dat metalen traliewerk aan de deuren en ramen dat verhinderde.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Iggy van den Haesevelde

    Jullie zouden net hetzelfde doen

  • karel daneeels

    eten die daar dan meubelen en tv's en zo ik denk het niet plunderaars doen dit om zich te verrijken en niets anders .krapuul van het ergste soort

  • Ronny Klincke

    Jaja natuurlijk, die plunderaars hebben juwelen gestolen voor hun familie. Ze zitten nu allen samen aan tafel voor hun avondmaal, uurwerken met diamanten op een bedje van goud. Hoe naïef om te zeggen dat ze dit niet geplunderd hebben om te verzilveren...