Belgische klimaatopwarming is een feit: tussen 1981 en 2018 is het 1,3 graden warmer geworden

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
Uit een nieuwe becijfering van het KMI blijkt dat de gemiddelde temperatuur in Ukkel tussen 1981 en 2018 met ongeveer 1,3 graden gestegen is. In de rest van ons land worden gelijkaardige trends geobserveerd. De Belgische klimaatopwarming is met andere woorden een feit.

Vorige week gaf het KMI de te verwachten klimaatveranderingen al mee. Deze week presenteert de weerdienst de opvallendste klimaattrends op basis van jarenlange waarnemingen. De observaties werden gedaan in Ukkel, waar het meteorologisch instituut sinds 1913 gevestigd is, maar soortgelijke tendensen werden ook elders in België waargenomen.

Een belangrijke conclusie is dat sinds de jaren ‘70 de jaarlijkse gemiddelde temperatuur “met een trend van 0,37 graden per decennium” gestegen is. Ofwel: tussen 1981 en 2018 is het circa 1,3 graden warmer geworden, aldus het KMI.

De stijging van het aantal zomerdagen en warme nachten maken die tendens hard. 
Zo stelde het Belgische weerinstituut meer zomerdagen vast waarbij het kwik opliep tot 25 graden of meer. Ook het aantal warme nachten, waarbij het 15 graden of warmer was, nam toe. Het aantal vorstdagen, waarbij het kwik onder 0 ging, daalde dan weer.

Tussen het begin van de twintigste eeuw en de afgelopen dertig jaar is ook de laagste wintertemperatuur gestegen. De winters werden anders gezegd minder streng. Het KMI noteerde in dezelfde periode ook minder dagen met sneeuwval.

De trends van de jaarlijkse neerslag zijn gematigd, desondanks stelde de weerdienst een stijging van het aantal dagen met minimum 20 mm neerslag vast.

Jaarlijkse gemiddelde temperatuur in Ukkel van 1833 tot 2018.
KMI Jaarlijkse gemiddelde temperatuur in Ukkel van 1833 tot 2018.41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Opwarming betekent extremiteiten qua droogte en regenval. Hier 350 km onder Parijs, moet ik in maart begieten. Op sommige plaatsen zijn er al barsten in de bovengrond. Als de regen dan komt, is het veel te veel ineens en gaan er oogsten kapot. Het is niet normaal. In de droogte greppels graven : tja waarom niet.

 • Gino Denil

  De grafiek komt overeen met de grafieken over de opwarming elders en ook voor de hele wereld. Sinds 1850 zijn de gletsjers wereldwijd met gemiddeld 1500 meter geslonken, smelten de ijskappen op Antarctica en Groenland, is het volume van het zomerzee-ijs op de Noordpool sinds 1979 met 80% verminderd en is de zeespiegel sinds 1880 met meer dan 20 cm gestegen. Maar wie zijn kop zoals een struisvogel in het zand steekt hoort geen argumenten.

 • Annie Broeckx

  Beter 1,5°warmer dan 1,5°kouder .

 • paul snemmel

  mooi nu kunnen wij misschien eens genieten aan zee

 • Rene Vanlangenakker

  Waarom moeten de huizen nu aan de wettelijke isolatievoorwaarde voldoen? Omdat ze weten dat er een ijstijd op komst is. Het milieu is nog enkel een voorwendsel om onze centen te pakken. Graaiers en onze aandacht van de serieuze zaken die gebeuren te verbergen.