Balans stormweer: ruim 1.500 oproepen op nummer 1722 voor schade door storm

stormweer Belsele
Kristof Pieters stormweer Belsele
Er zijn zaterdag 1.575 oproepen van burgers gekomen op het nummer 1722 met betrekking tot schade door het stormweer. Dat zegt Ophélie Boffa van de FOD Binnenlandse Zaken.

De provincie Antwerpen kreeg het meeste oproepen (302), gevolgd door Limburg (285), Oost-Vlaanderen (276), Vlaams-Brabant (170) en West-Vlaanderen (128). In Wallonië waren de meeste oproepen, 191 in totaal, voor de centrale in Henegouwen, die ook de oproepen van Waals-Brabant krijgt. Daarna volgden de provincies Luik (92), Namen (66) en Luxemburg (10). De regio Brussel-Hoofdstad telde 55 oproepen op het speciale nummer.

De Brusselse brandweer is in de nacht van zaterdag op zondag daarbij nog maar vijf keer moeten uitrukken voor incidenten omwille van de zware wind. Dat zegt de woordvoerder van de Brusselse brandweer, Walter Derieuw. Zaterdag tussen 7 uur en 17 uur waren er nog 79 interventies. En in de nacht van vrijdag op zaterdag moest de brandweer 36 keer tussenbeide komen door storm Miguel.

Het nummer 1722 was actief van vrijdag 11.15 uur tot zaterdag 22 uur. Het nummer dient voor niet-dringende oproepen naar de brandweer. Het wordt voorlopig alleen geactiveerd wanneer het KMI een zware storm of onweer voorspelt, maar zal vanaf 2020 wel permanent in gebruik zijn. 

Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.