Australiër wurmt zich in riool om vuurzee te overleven

Narbethong werd zwaar getroffen door de bosbranden.
Narbethong werd zwaar getroffen door de bosbranden.

David Nicholls (40) dacht dat het met hem gedaan was, toen hij de bosbranden op zich af zag komen. Hij wurmde zich in een riool, zijn trouwalbum tussen de vingers geprangd, en overleefde het zo. Zijn pickup was gecrasht op zijn vlucht.

Vrouw en kind
Hij belde nog naar zijn moeder vanuit de riool, wanhopig, om afscheid van haar te nemen. Hij kon het emotioneel niet aan ook naar zijn vrouw te bellen. "Ik dacht enkel nog aan mijn vrouw en aan mijn zoon in die riool, hopend om hen ooit nog weer te zien. Ik had nooit gedacht het te overleven. Dit wil ik nooit meer meemaken. Beangstigend."

Trouwfoto's intact
Nicholls kon nauwelijks nog op zijn benen staan, toen hij uit de riool tevoorschijn kwam. Zijn trouwfoto's bleven intact. Het was het enige dat hij op zijn vlucht had meegegrist. Nicholls had eerst zijn vrouw Nicole en zijn zoontje van vier, Lachlan, in veiligheid gebracht. Dan was hij naar zijn huis teruggekeerd om het te verdedigen tegen het vuur. Onbegonnen werk, uiteraard. Negen van zijn dorpsgenoten van Narbethong haalden het niet.

Verkoold
Onderweg probeerde David Nicholls nog een oudere vrouw te helpen, maar hij was te verward en te bang. Zij werd later verkoold teruggevonden. Nicholls' auto vatte ook vuur en hij crashte even later tegen een boom. Zijn overlevingsinstinct leidde hem naar de riool. Zijn redding. (jv)