April was abnormaal warm

Photo News
De maand april was een zeer abnormaal warme maand. Dat zegt het KMI, dat vandaag het klimatologische overzicht van de maand publiceert.

De gemiddelde temperatuur in Ukkel bedroeg afgelopen maand 13°C, waar dat normaal 9,8°C is. De gemiddelde maximumtemperatuur kwam uit op 17,7°C (normaal: 14,2°C) en de gemiddelde minimumtemperatuur 8°C (normaal: 5,3°C). De eerste twee waarden waren zeer abnormaal hoog en de laatste zelfs uitzonderlijk hoog, zegt het KMI.

31,2 graden

Het KMI registreerde deze maand vier zomerdagen: een zeer abnormaal hoog aantal. De hoogste temperatuur werd gemeten op de 19de. Goed voor een eerste tropische dag in het noordoosten van ons land. In Bilzen klom het kwik tot 31,2°C, net geen landelijk record.

De neerslaghoeveelheid afgelopen april was uiteindelijk normaal, wat te danken is aan de zware regenval op het einde van de maand. In Ukkel viel 66,3 mm neerslag, waar dat normaal 51,3 mm is, op 13 dagen (normaal 15 dagen). De grootste hoeveelheid, namelijk 31,4 mm, viel op de 29ste.

Ook het aantal onweersdagen kwam met elf op normaal uit. Hetzelfde geldt voor de zonneschijnduur. De zon scheen in april 171 uur en 33 minuten. Ook de gemiddelde windsnelheid kwam uit op normaal.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Rots

  Ale, gaan z'ons de opwarming van de aarde weer door onze neus boren?

 • Jo Van Caenegem

  Nog niet warm genoeg om de verkeerslichten af te regelen, maar toch... warm. Nog niet warm genoeg om de mensen voortaan meer thuis te laten werken... maar toch... warm.

 • vanrobaeys franky

  mijn houtcassette brandt bijna elke avond

 • danny buyse

  31,2 graden en dat in april! We hebben lang 4 tot 5 graden boven onze stand geleefd en dan een paar dagen extreem uitzonderlijk toen het normaal 15 graden moest zijn zaten we tussen de 25 en 30 graden! Er zijn er dan nog die verwonderd zijn maar ze hebben zelfs een jas nodig als het 20 graden is! Nu moet het ondertussen al 17 graden zijn en we hebben de laatste 3 dagen ongeveer 12 graden gehad en dat is 5 graden tekort.

 • Jos Temmerman

  Hier aan de kust amper 12 a 13 graden en sterke wind ,en het liep hier vol op de dijk in de schaduw, echt een kuddevolk.