Antwerpse brandweer vraagt niet-dringende hulp te melden via webformulier

BELGA
De brandweer van de stad Antwerpen vraagt dat wie te maken krijgt met wateroverlast of andere stormschade, maar geen dringende hulp nodig heeft, contact opneemt via een webformulier op de website. Zo worden de noodlijnen ontlast voor levensbedreigende situaties, klinkt het. Er worden vanavond lokaal hevige onweders verwacht.

Bijna exact een jaar geleden veroorzaakte een zwaar onweer met grote hagelstenen heel wat schade in de Scheldestad. Op korte tijd kreeg de brandweer toen zo'n 700 oproepen binnen. Ook vrijdag schuift van west naar oost een onweerszone over het land met mogelijk erg felle regen- en onweersbuien, vergezeld van hagel en windstoten.

Levensbedreigende situaties
De Antwerpse brandweer doet alvast een oproep om niet-dringende oproepen via een webformulier te melden. "Het kan zijn dat er bij u enkele pannen van het dak waaien. Het is dan perfect legitiem om de brandweer te bellen, bij voorkeur via de stormtelefoon, maar we proberen de lijnen zo veel mogelijk vrij te houden voor als er zich levensbedreigende situaties voordoen", zegt woordvoerder Stef Breesch.

Het formulier zelf staat op de website http://brandweerantwerpen.be/stormenwater. "Het is de snelste melding. De formulieren komen zonder tussenstap rechtstreeks bij de dispatcher terecht."

Na de melding neemt de brandweer zo snel mogelijk contact op, normaliter binnen de dag, maar dat kan naargelang het aantal interventies nog oplopen. "Probeer daarom zelf de schade in te perken tot de brandweer ter plaatse is. Neem hierbij echter geen onnodige risico's. Sommige problemen, zoals een ondergelopen straat, lossen vaak zichzelf op", klinkt het verder.

Bepaalde delen van West-Vlaanderen kregen al turbulent weer te verwerken. Het onweer schuift momenteel richting Oost-Vlaanderen en later over het hele land. De piek in Antwerpen wordt rond 22.00 uur verwacht. Brandweerteams van normaliter zes personen in Antwerpen kunnen worden opgesplitst in teams van telkens twee personen, om meer interventies op korte tijd te kunnen behandelen.