Antarctisch Plateau koudste plaats op aarde met -93°C

BELGA
De koudste plaats op aarde bevindt zich op een plateau in het oosten van Antarctica. De temperatuur kan er dalen tot -92 graden Celsius op een heldere winternacht. Dat maakte het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa vandaag bekend.

Amerikaanse wetenschappers hebben de metingen van verschillende satellieten over een periode van 32 jaar geanalyseerd. Het kwik zakte tientallen keren tot -92 graden in de buurt van de top van een ijsberg tussen de ijskoepels 'Dome Argus' en 'Dome Fuji' op het poolplateau in Oost-Antarctica.

Het nieuwe kouderecord bedraagt -93,2 graden en werd gemeten op 10 augustus 2010. Het vorige record van -89,2 graden dateerde al van 1983 en werd gemeten bij het Russische wetenschappelijke station Vostok in Oost-Antarctica.

Verbeterde metingen
"We vermoedden al dat dit hoogplateau op Antarctica extreem koud zou zijn, zelfs kouder dan Vostok omdat het hoger gelegen is", zei Ted Scambos, een wetenschapper van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center in Boulder, Colorado. "Met de lancering van de satelliet Landsat 8 hebben we nu een temperatuurmeter die echt in staat is om gedetailleerde metingen in dit gebied uit te voeren", voegde hij daar nog aan toe.

De wetenschappers kwamen tot deze ontdekking na de meest gedetailleerde analyse ooit van de wereldtemperaturen, die gemeten worden via satellieten. Het project is een samenwerking tussen Nasa en US Geological Survey.

Bewoonde plaatsen
De koudste permanent bewoonde plaatsen op aarde zijn Verchojansk en Ojmjakon in het noordoosten van Siberië in Rusland, waar het kwik in 1892 en 1933 daalde tot -67,8 graden.

Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Geophysical Union in de Amerikaanse stad San Francisco.