Amerikaanse meteorologen waarschuwen voor Atlantisch orkaanseizoen

Het Atlantisch orkaanseizoen nadert en Amerikaanse meteorologen voorspellen dat het vier grote of ‘majeure’ orkanen in petto heeft voor de regio’s in en rond de Atlantische oceaan. Majeure orkanen; dat betekent dat ze windsnelheden hebben van minstens 178 kilometer per uur.

Het zal overigens niet bij die vier grote stormen blijven. Zo voorspellen de wetenschappers van het National Oceanic and Atmosperic Administration (NOAA), de Amerikaanse instantie die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie, dat er daarnaast nog eens negen tot zelfs vijftien stormen zullen passeren. “Het gaat daarbij om benoemde stormen wat betekent dat ze windsnelheden hebben van minstens 62 kilometer per uur”, aldus Gerry Bell, hoofd bij het orkaanonderzoek van NOAA.

Het Atlantisch Orkaanseizoen gaat van start op 1 juni en eindigt zes maanden later op 30 november. Met vier grote orkanen en tot vijftien benoemde stormen belooft het seizoen “behoorlijk actief te worden”. En van de vijftien voorspelde stormen kunnen er zich overigens nog vier tot zelfs acht ontwikkelen tot een orkaan.

Gemiddelde en actieve seizoenen 

Gerry Bell waarschuwt dat de inwoners van de Atlantische regio’s zich maar beter voorbereiden op het nakende seizoen want het zal wellicht zwaarder zijn dan de voorgaande seizoenen. Gemiddeld moeten de Atlantische regio’s afrekenen met ongeveer twaalf stormen en maximaal twee grote orkanen. Vorig seizoen waren dat Michael en Florence.

Het meest actieve seizoen dateert trouwens van 2005. Toen ontstonden er maar liefst 28 tropische cyclonen, dat zijn orkanen met windsnelheden van minstens 117 kilometer per uur. Vorig jaar waren er dan weer vijftien benoemde stormen, waarvan er zich acht ontwikkelden tot een orkaan. De orkaan Florence (categorie 4) was de eerste grote orkaan van het seizoen.

De orkaan Florence trof onder andere North Carolina en zorgde voor heel wat schade.
EPA De orkaan Florence trof onder andere North Carolina en zorgde voor heel wat schade.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.