Aardbeving Nieuw-Zeeland stuwt zeebodem tot bijna twee meter omhoog

Anna Redmond/Facebook
De aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter heeft de zeebodem maandag op sommige plaatsen tot bijna twee meter hoger gestuwd. Anna Richmond postte op Facebook surreële foto's van bepaalde biologische gevolgen daarvan. Met sciencefictionachtig zeeleven omdat we het nu plots buiten de oceaan te zien krijgen.

Voor wetenschappers komen er na de zware aardbeving interessante en intrigerende gegevens om te onderzoeken naar boven. Volgens Nieuw-Zeelandse experten is het de eerste keer in de laatste decennia dat de zeebodem rond het eiland omhooggestuwd wordt na een aardbeving. "Coseismische beweging, het seismisch vrijkomen van energie langs breukvlakken, is de oorzaak van dit fenomeen", verduidelijkt zeegeoloog Joshu Mountjoy.

Ten noorden van Kaikoura op het zuidereiland hangen duizenden zeeslakken en enorme slierten zeewier nu open en bloot aan de omhooggestuwde rotsen op het strand. Dat zeeleven kan buiten de oceaan natuurlijk niet overleven en daarom proberen vrijwilligers zo veel mogelijk zeeoren te redden.

Het is nog niet duidelijk wat de exacte impact van de aardbeving zal zijn, maar minister van Economische Ontwikkeling, Steven Joyce, waarschuwde al voor de mogelijke gevolgen voor de lokale visindustrie. "Als we niet snel reageren, zal heel wat tewerkstelling in de regio opdrogen".

De zeeoren kunnen niet overleven buiten de oceaan.
Anna Redmond/Facebook De zeeoren kunnen niet overleven buiten de oceaan.
Duizenden zeeoren kwamen aan de oppervlakte na de aardbeving.
Anna Redmond/Facebook Duizenden zeeoren kwamen aan de oppervlakte na de aardbeving.
Charlotte Burkhart/Facebook
Charlotte Burkhart/Facebook