Aangenaam weekend wordt aanloop naar zomerse week: dinsdag tot 29 graden

Gettyimages
Deze namiddag ontstaan er enkele stapelwolken waaruit links en rechts een bui kan vallen. De maxima gaan van 16 à 17 graden in de Ardennen tot 18 à 20 graden elders. In het weekend krijgen we maxima rond 22 graden, gevolgd door nazomerweer vanaf maandag. Dat meldt het KMI. Dinsdag flirten we zelfs met de grens van 30 graden.

Vanavond en vannacht is er enkel in het westen nog kans op een bui. Elders zijn er brede opklaringen. De minima schommelen van 6 graden in de Hoge Venen tot 12 graden aan zee.

Morgen begint met zon en wolkenvelden. In de loop van de dag ontwikkelt er zich stapelbewolking en is er dan ook kans op enkele buitjes. De maxima liggen rond 16 graden in de Hoge Venen, rond 18 of 19 graden aan zee en rond 20 graden in het binnenland. Zaterdagnacht is het droog en lichtbewolkt met minima tussen 5 en 11 graden.

Zondag wordt een droge en vrij zonnige dag met enkele hoge wolkensluiers. De maxima stijgen naar zo'n 22 graden.

Van maandag tot en met donderdag krijgen we mooi nazomerweer en is het veelal zonnig. Het kwik stijgt tot zo'n 25 graden in het centrum van het land. 

Tropische dinsdag

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zorgt orkaan Florence momenteel voor een zondvloed aan regen en felle windstoten. Een andere tropische storm, Helene genaamd, gaat de komende dagen een meer noordoostelijke koers volgen en trekt richting de Britse Eilanden.

Dit zullen we geweten hebben, want aan de zuidoostelijke flank van deze depressie zal er zeer warme lucht worden opgestuwd naar onze contreien, wat resulteert in heus nazomerweer begin volgende week. "Op dinsdag lonkt zelfs alweer de tropische grens van 30 graden", aldus Samuel Helsen van weerdienst NoodweerBenelux.

Ex-orkaan Helene

Naast orkaan Florence, die momenteel veel schade aanricht aan de oostkust van de VS, ligt er ook nog een tropische storm op de Atlantische oceaan. Deze storm, Helene genaamd, zal de komende dagen afzwakken en transformeren naar een extra-tropische depressie en verder koers zetten richting West-Europa.

.
nhc.noaa.gov .

Volgens de laatste weersverwachting zou deze depressie na het weekend richting de Britse eilanden trekken als een stormdepressie, vergezeld van hevige windstoten (mogelijk tot meer dan 140 km/u) en veel regen.

Indian Summer

Restanten van ex-orkanen kunnen traditioneel de weersverwachting grondig in de war sturen, aangezien hun trekrichting een grote invloed heeft op ons weer. Deze keer hebben we echter geluk. Doordat Helene over de Britse Eilanden zal koersen, komen wij te liggen aan de zuidoostelijke flank van de depressie en wordt er zeer warme, van oorsprong tropische lucht, meegezogen tot bij ons.

"Dit zullen we zeker voelen, want begin volgende week kunnen de maxima oplopen naar zomerse waardes tussen 25 graden op maandag en misschien wel 30 graden op dinsdag. Er staat ons dus op de valreep nog een heuse ‘Indian Summer’ (nazomer red.) te wachten!", aldus NoodweerBenelux.

.
wetteronline.de .

Tegen donderdagavond stijgt de kans op een (onweers)bui. Voor vrijdag zijn de verwachtingen nog onzeker. Waarschijnlijk bereikt een regen- en onweerszone ons land vanaf het westen. Het wordt nog zo'n 24 graden in het centrum.

Tropische temperaturen halverwege september zijn toch wel opmerkelijk. Zonder de hulp van deze ex-tropische storm zou het in dezelfde setting wellicht moeilijk geweest zijn om de tropische grens van 30 graden te halen. Deze tijd van het jaar heeft de zon immers al veel minder kracht om de atmosfeer op te warmen. Dat we dinsdag dicht bij 30 graden zullen uitkomen hebben we dus te danken aan de gunstige werking van de ex-orkaan.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Marco Maerten

    We stevenen recht af op een record warm jaar. De 16 warmste waren wereldwijd allen geregistreerd in de 21ste eeuw.

  • Marc Statham

    Regen aub ,heb hier genoeg van die kudde aan de kust.

  • Gerda Rousseau

    Goed nieuws! Hoe langer het warm weer blijft, hoe liever ik het heb!