50 miljoen Amerikanen bedreigd door superstorm, 375.000 New Yorkers geëvacueerd

UNKNOWN
De gevreesde orkaan Sandy raast momenteel met een kracht tot 175 km/u richting Amerikaanse oostkust. In New York heeft burgemeester Michael Bloomberg de evacuatie bevolen van 375.000 inwoners. De metro is sinds zondagavond dicht en ook Wall Street zal maandag gesloten blijven. Dat is voor het eerst in ruim 25 jaar. Ook scholen blijven dicht. Niet alleen de Big Apple, maar verschillende staten langs de Amerikaanse oostkust bereiden zich voor op de komst van de 'levensbedreigende' storm. President Barack Obama heeft ook in Washington de noodtoestand uitgeroepen. In totaal zijn zo'n 50 miljoen Amerikanen bedreigd. Op de luchthavens van New York zijn al honderden vluchten geannuleerd, en ook op Brussels Airport blijven enkele vliegtuigen naar de Verenigde Staten aan de grond. Over het hele land zijn al 5.000 vluchten geschrapt, waardoor tienduizenden toeristen gestrand zijn. Experts vrezen dat de superstorm alle gevaarlijke records kan breken.

Eerder trok Sandy een spoor van vernieling over de Caraïben. In Haïti maakte de orkaan 51 dodelijke slachtoffers, en de voorzorgsmaatregelen die in New York getroffen worden, zijn dan ook enorm. Honderdduizenden mensen moeten hun huizen verlaten, het openbaar vervoer wordt stilgelegd, de scholen gaan dicht en duizenden vertrekkende en aankomende vluchten zijn geannuleerd.

Ongezien
Sandy zou pas in de loop van morgen aan land gaan, maar om het metro-, bus- en treinverkeer helemaal stil te leggen, zijn in New York verschillende uren nodig. Vanaf zondagvanavond 19 uur keerden de metrostellen terug naar hun stelplaatsen. Mogelijk zit New York morgen en overmorgen zonder openbaar vervoer, een ongeziene situatie.

Drie zones
De gebieden in New York die geëvacueerd worden, bevinden zich aan de kust en aan de rand van de rivieren. De stad is verdeeld in drie zones. Inwoners van Zone A worden geëvacueerd. Het gaat onder andere om een deel van het Financial District en de East Village in Manhattan en de wijken Red Hook, Coney Island en delen van Williamsburg in Brooklyn.In de zones B en C geldt verhoogd risico voor overstromingen, afhankelijk van de sterkte van de storm. Burgermeester Bloomberg heeft inwoners van Zone A opgeroepen om ook daadwerkelijk hun huizen te verlaten. Thuis blijven zou 'egoïstisch' zijn en reddingswerkers onnodig in gevaar brengen.

Winterstorm
De Amerikaanse autoriteiten hebben vooral schrik voor de omvang van de storm - ook al is Sandy maar een orkaan van categorie 1 op de Saffir-Simpson-schaal. Zo zou er zelfs ver buiten het voorspelde traject van de orkaan grote vernielingen aangericht kunnen worden. Sowieso worden stevige winden en zware regenval verwacht, al vanaf vanavond kunnen bepaalde gebieden overstroomd raken. Volgens het Nationaal Orkaancentrum kunnen miljoenen Amerikanen het slachtoffer worden van de stormvloed. Een bijkomende zorg is dat Sandy wellicht zal samensmelten met een winterstorm die op dit ogenblik van west naar oost trekt over de VS.

Het openbaar vervoer wordt stilgelegd.
REUTERS Het openbaar vervoer wordt stilgelegd.
In de supermarkten worden extra voorraden aangekocht.
AFP In de supermarkten worden extra voorraden aangekocht.
Inwoners van Queens vullen zandzakjes op Rockaway beach.
REUTERS Inwoners van Queens vullen zandzakjes op Rockaway beach.
Donkere wolken pakken zich samen boven de skyline van New York.
REUTERS Donkere wolken pakken zich samen boven de skyline van New York.
Een inwoner van Queens barricadeert zijn huis.
AFP Een inwoner van Queens barricadeert zijn huis.

Obama waarschuwt voor orkaan
Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft de bevolking gewaarschuwd. "Het is een grote en zware storm", zei de president, die de bewoners aan de oostkust op het hart drukte de zaak serieus te nemen.

De orkaan beweegt slechts traag, wat volgens hem aanvullende problemen kan veroorzaken. Obama had uitleg gekregen bij het federale stormcentrum in Washington, en zei zei dat functionarissen hem verzekerden dat allerlei voorzieningen klaarstaan. Hij zei dat het "belangrijk is om grootschalig en snel te reageren" op schade door de orkaan.

De hulpverleners hoeven zich niet druk te maken over allerlei regeltjes, zei de president, die zijn tijd moet verdelen tussen de stormvoorbereidingen de verkiezingen over 9 dagen.

Een metrostel gaat op stal op Coney Island.
REUTERS Een metrostel gaat op stal op Coney Island.
AFP

Luchtvaart
Enkele vluchten die morgen vanuit Brussels Airport naar de Verenigde Staten zouden moeten vertrekken, zijn geannuleerd wegens de komst van de orkaan. Het gaat om de vluchten van morgenochtend vanuit Zaventem naar Philadelphia, Washington Dulles, Newark Liberty International en New York Kennedy, zegt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport. Hij raadt de passagiers aan om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.

Hoge golven teisteren de Amerikaanse oostkust.
AP Hoge golven teisteren de Amerikaanse oostkust.
Een surfer profiteert van de hoge golven.
BELGA Een surfer profiteert van de hoge golven.
REUTERS
BELGA