39,9 graden in Kleine-Brogel: hoogste temperatuur ooit gemeten in België

Getty Images
Het Belgische hitterecord is gebroken, meldt David Dehenauw, hoofd van het departement voorspellingen van het KMI, op Twitter. In Kleine-Brogel wees het kwik om 17 uur 39,9 graden aan. Nooit eerder is in ons land - eender waar - zo’n temperatuur gehaald. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het vorige nationale record stond op 38,8 graden en werd op 27 juli 2018 in het Limburgse Hechtel-Eksel gemeten. Ook in 2015 klom het kwik tot 38,8 graden, maar dan in Luik. Voor Kleine-Brogel was het record tot nu toe 38,2 graden, behaald op 20 augustus 2009. Vandaag werd dat record een eerste keer om 14 uur gebroken. Toen was het al 38,9°C. In de late namiddag kwam daar nog een volle graad bij.

Ook in het officiële KMI-weerstation Diepenbeek werd het record van 38,9 graden van eerder deze dag verbroken. Het kwik steeg er naar 39 graden. Aan de kust, waar het doorgaans frisser is, werd het 31 graden. Ondertussen zijn de temperaturen licht aan het dalen, aldus Dehenauw.

De hoogste temperatuur ooit in Ukkel genoteerd - sinds het begin van de waarnemingen in 1833 - is 36,6 graden. Dat was op 27 juni 1947. Die meting gebeurde in andere omstandigheden en de waarde bedroeg eigenlijk 38,8°C in een open thermometerhut, die nu niet meer gebruikt wordt. De temperatuur werd daarom herleid naar een gesimuleerde 36,6 graden in een gesloten hut. Vandaag was het om 15.00 uur in Ukkel 35,7°C. Dehenauw liet weten dat het record in nationaal referentiepunt Ukkel, vandaag niet verbroken zal worden. 

Morgen wordt het waarschijnlijk nog warmer, tot wel 40 graden. Gisteren werd voor het eerst de alarmfase “code rood” voor hitte afgekondigd voor ons land. 
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • herman boeykens

  Herman boeykens Onwaarschijk dat zeer veel Belgen niet doorhebben dat er een opwarming van de aarde is;gletsjers, in Alaska de perifrost, op de noordpool en zuidpool hoge temperaturen met als gevolg dat het ijs overal aan het smelten is en dit zijn nog maar de eerste symptomen van de opwarming van de aarde ,ik erger mij aan reacties van mensen die weinig of niets weten van deze problematiek en denken dat ze het beter weten dan al die geleerden en professoren arm belgie!!

 • Gerard Braeckmans

  Ik ben het eens met herman de cauter. En hetgeen me stoort is dat we graag records hebben, euforisch wordt door de weermannen aangekondigd dat het tropisch is. Wat een klein kindgedoe!

 • Andres Michiels

  Op mijne thermometer in Lille om half vier exact 45 gr. Wel in de zon en niet in de schaduw eh.

 • Kim Jaspers

  Herman Van Cauter.. vroeger was alles heter en beter.. als ik u mag geloven. Wel u zit er compleet naast. Nog nooit waren de temperaturen zo hoog!! Minimaliseer maar verder.. je zal er nog van terugkomen

 • maurice snelders

  Toen ik jong was hadden we iedere zomer dit prachtig weer.... en geen spijbelaars die ons de les komen lezen...