18 doden in NYC, superstorm Sandy trekt intussen landinwaarts

GETTY
Superstorm Sandy heeft de oostkust van de Verenigde Staten in een spoor van verwoesting achter zich gelaten. Door de orkaan kwamen minstens 42 mensen om het leven en zitten zo'n 8 miljoen mensen zonder elektriciteit. In de stad New York alleen al stierven zeker achttien mensen, zo heeft burgemeester Michael Bloomberg bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De storm onderbrak ook de campagne voor de presidentsverkiezingen een week voor de verkiezingsdag.

De inmiddels verzwakte maar nog steeds harde storm trekt inmiddels verder landinwaarts. Meer dan een miljoen mensen in een dozijn staten kregen het bevel te evacueren. Sandy, een van de grootste stormen die de oostkust ooit raakten, liet een spoor van vernieling achter zich. Huizen stonden onder water, bomen vielen om en hoogspanningsleidingen knapten.

Overheidsgeld
Aan bijna de gehele oostkust kwam het openbare leven tot stilstand door Sandy. President Obama kondigde de noodtoestand af in de staten New Jersey, Rhode Island, New York, Pennsylvania en het District of Columbia. Hij verklaarde de toestand in New York en New Jersey officieel tot "grote ramp", waardoor geld van de landelijke overheid vrijkomt om de slachtoffers te helpen.

(Lees hieronder verder)

AFP
AP

New York City
Vooral de stad New York kreeg het hard te verduren. Het water werd dermate opgezwiept door de beukende wind dat zeven metrotunnels en zes busgarages onder water werden gezet en straten blank kwamen te staan. Achttien mensen lieten het leven door het natuurgeweld, zo zei burgemeester Bloomberg tijdens een persconferentie.

Een eerdere balans maakte gewag van tien doden, maar er zijn nog lichamen aangetroffen in wijken van de stad die door de storm blank kwamen te staan. Volgens Bloomberg zorgde de storm voor scènes van verwoesting die doen denken aan "de beelden die we hebben van het einde van de Tweede Wereldoorlog".

Halloween-parade afgelast
De grote Halloween-parade die in New York gepland was voor morgenavond werd door de organisatoren geannuleerd wegens de schade die Sandy aanrichtte. Het is de eerste keer in het 39-jarige bestaan van de parade, die elk jaar tienduizenden verklede New Yorkers op de been brengt, dat ze geannuleerd wordt.

(Leer hieronder verder)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
AP
AFP

Volgens Joseph Lhota, directeur van de Metropolitan Transportation Authority (MTA), is het de ergste ramp ooit voor het openbaar vervoer in de grootste stad van de VS. "Het metrosysteem van New York is 108 jaar oud, maar we hebben nog nooit zo'n verwoestende ramp meegemaakt als deze." De metrolijnen blijven zeker nog 4 tot 5 dagen buiten gebruik, zei burgemeester Bloomberg.

Spookstad
De orkaan veranderde delen van de metropool in een spookstad. De internationale vliegvelden JFK en LaGuardia Airport gingen dicht, waardoor duizenden vluchten werden geschrapt. Honderden scholen, kantoren en restaurants bleven gesloten. Ook morgen blijven de scholen dicht. De hulpdiensten konden het grote aantal telefoontjes van burgers nauwelijks verwerken. Ieder half uur kwamen op het alarmnummer 10.000 oproepen binnen.

In de staat New Jersey liepen delen van de plaatsen Moonachie, Little Ferry en Carlstadt onder water doordat een dijk het begaf. Volgens de autoriteiten zijn er daarbij voor zover bekend geen doden gevallen. De meeste dodelijke slachtoffers vielen in de staat New York. Het totale dodental als gevolg van Sandy, die eerder al door het Caribisch gebied trok, is opgelopen tot 102.

Economische schade
Superstorm Sandy heeft volgens de eerste schattingen van economen voor materiële schade ten belope van een bedrag tot 20 miljard dollar gezorgd. Dat cijfer kan nog duidelijk hoger uitkomen als rekening gehouden wordt met het omzetverlies van de bedrijven. Dat meldt televisiezender CNN.

De financiële autoriteiten in New York hebben intussen beslist de handel op Wall Street morgen te hervatten. Dat is ook bevestigd door burgemeester Bloomberg. De beurs bleef twee dagen dicht door de storm. Zowel de New York Stock Exchange (NYSE) en de Nasdaq zullen morgen openen en normaal functioneren, zo luidde het in twee mededelingen van de markten.

REUTERS
AFP
AP
REUTERS
AP
AP
REUTERS
REUTERS
AFP
GETTY