"Zorgwekkend": KMI verwacht deze week hittegolf

Zwemmen in waterlopen, kanalen en rivieren is verboden.
Photonews Zwemmen in waterlopen, kanalen en rivieren is verboden.
Het KMI verwacht deze week een hittegolf. Daarvan is sprake als het vijf opeenvolgende dagen minstens 25 graden is, waarvan drie boven de 30 graden. De droogte, die onder meer bij landbouwers zenuwachtigheid veroorzaakt, houdt nog even aan. Al kan het vanaf donderdag wel onweren.

Het KMI noemt de situatie erg zorgwekkend. Al elf maanden regent het minder dan normaal, met november als enige uitzondering. Echte beterschap zit er niet meteen aan te komen, zegt klimatoloog Pascal Mormal van het KMI. In juni viel er nog maar 17,5 millimeter. Sinds juli vorig jaar is dat maar 524 millimeter. Op sommige plaatsen staan de waterlopen al historisch laag.

1976

Het doet denken aan de dramatische droogte van 1976, maar zo erg is het nu nog niet. Later deze en begin volgende week wordt onweer verwacht. Hoewel dat de atmosfeer wel wat kan verkoelen, is niet zeker dat de watertekorten daarmee opgelost zullen zijn. "Onweer is gewoonlijk erg lokaal en het water spoelt snel weg", zegt Mormal. Periodes van regelmatige regen zitten er nog niet meteen aan te komen.

De provincie Vlaams-Brabant roept intussen op om spaarzaam om te gaan met drinkwater. Een verbodsmaatregel in verband met het waterverbruik, zoals die sinds vorige week geldt in delen van West-Vlaanderen, is echter niet nodig. Daar mag men niet langer water oppompen voor de landbouw.

Wel reikt Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte een aantal tips aan om het waterverbruik te verminderen. Zoals: een douche nemen in plaats van een bad, 's nachts de waterkraan dicht laten, de plantentuin zo weinig mogelijk sproeien en bloemen en planten begieten op de minst warme ogenblikken van de dag, het gazon niet sproeien en de auto met regenwater wassen.

Aanschuiven voor waterbedeling tijdens de droogte van 1976.
Screenshot YouTube Aanschuiven voor waterbedeling tijdens de droogte van 1976.

West-Vlaams oppompverbod uitgebreid

In West-Vlaanderen wordt het verbod om water op te pompen door de aanhoudende droogte uitgebreid. Dat heeft provinciegouverneur Carl Decaluwé beslist. Het captatieverbod, dat eind vorige week van kracht ging, geldt nu in het volledige IJzerbekken.

Vorig week gold het verbod nog maar voor een deeltje het bekken. Daarnaast blijft het ook verboden om water op te pompen op het grondgebied van de polders Bethoostersche Broecken, De Moeren en Noordwateringen. Daar geldt sinds vorige week al een captatieverbod.

Verder is het ook verboden om water te halen uit waterlopen voor recreatieve doeleinden, en dat geldt voor de hele provincie. Ook de pleziervaart wordt tijdelijk niet meer afzonderlijk versast.

De uitbreiding komt er na een ontmoeting tussen de gouverneur, gedeputeerde Bart Naeyaert en alle waterbeheerders uit het IJzerbekken. Die kwamen samen om een gecoördineerde aanpak uit te werken en verdere peilverlaging in het stroomgebied van de IJzer te vermijden. "We moeten koste wat kost verzilting vanuit de zee tegengaan. Als dat zou gebeuren, dan zullen de gevolgen van deze droogte nog jaren voelbaar zijn", aldus de gouverneur, die ook een strikte handhaving wil. Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert een boete tot 1.600 euro. De gouverneur onderzoekt of die gepaard kan gaan met de inbeslagname van de landbouwvoertuigen.

Er komt vanaf morgen ook een infopunt via de website www.west-vlaanderen.be/waterschaarste met een overzicht van alle maatregelen in West-Vlaanderen en een visuele weergave op de kaart. De komende dagen zijn bijkomende beperkende maatregelen mogelijk.

Onmogelijk te kajakken op verschillende rivieren in Wallonië

Door de aanhoudende droogte is ook het waterpeil van verschillende rivieren in Wallonië te laag om er te kajakken. De Ourthe is grotendeels bevaarbaar, al is het waterpeil te laag om te kajakken tussen Nisramont en de brug van Maboge. Ook op de Amel kan er gepeddeld worden tussen de samenvloeiing met de Warche en de brug van Cheneux en van Aywaille tot Comblain-au Pont.

Wie zich op de Lesse wil wagen, kan dat tussen Houyet en Anseremme, al bestaat de kans dat de toegang tot het water verboden is tussen Houyet en Gendron. Ook tussen Lessive en Houyet is kajakken verboden. Dat verbod geldt ook stroomafwaarts vanaf de brug van Barbouillons in Daverdisse tot in Chanly.

Tot slot is het wel mogelijk om op de Semois te kajakken, stroomafwaarts vanaf de brug van Linglé. Vanaf Tintigny richting Chiny is er dan weer wel een verbod van kracht.

"Te vroeg om van algemene landbouwramp te spreken"

De landbouwers beginnen de droogte te voelen, maar het is nog te vroeg om te spreken over een algemene landbouwramp. Dat zegt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe van landbouworganisatie Boerenbond.

"Vooral bloemkool, wortelen, spinazie en vroege aardappelen hebben nu nood aan water", zegt Vangeenberghe. Het is echter nog niet voor alle teelten in alle regio's dramatisch. Als het volgende week regent, kan het bijvoorbeeld voor maïs en gras nog in orde komen. Boerenbond roept de landbouwers in elk geval op om zorgzaam om te gaan met water.

De consument hoeft wellicht geen prijsverhogingen te vrezen. "Voor diepvriesgroenten wordt meestal met contracten gewerkt waarbij prijsafspraken op voorhand gemaakt worden", zegt Vangeenberghe. Dat zou anders zijn mochten de boeren hun kosten kunnen doorrekenen.

BELGA