"Wanneer het écht lenteweer wordt? Geduld, geduld en niet vergeten: dit is België"

Regen en gesnotter: de lente zoals we die totnogtoe hebben gehad, laat zich makkelijk samenvatten. En beterschap hangt nog niet in de lucht.
thinkstock Regen en gesnotter: de lente zoals we die totnogtoe hebben gehad, laat zich makkelijk samenvatten. En beterschap hangt nog niet in de lucht.
De lente wil maar niet écht doorbreken, en dat bedroeft niet alleen de slagers wier barbecuebereidingen onverkocht blijven. Krijgen we nog wel lenteweer, of moeten we het concept 'lente' eenvoudigweg afvoeren? We vroegen het aan VTM-weerman Frank Duboccage.

Die beklemtoont, als om zich te verontschuldigen, dat de lange koudperiode nu toch achter de rug is.

"Maar met 14 tot 15 graden zijn we niet tevreden. Voorlopig zie ik geen opeenvolgende dagen met mooi lenteweer. Er zijn wel de eendagsvliegjes, zoals komende zaterdag. Dan mogen we ons aan een aangename twintig graden verwachten. Maar zondag keert de wind naar het noordwesten, en moeten we het weer met 16 graden stellen. Ook volgende week zie ik geen verbetering".

Mooie nazomers
Moeten we de idee van de lente, met picknicken in het park en lichte jurkjes, dan maar afvoeren? "Dat vind ik wel heel drastisch, maar het is moeilijk in te schatten. Vorig jaar was de lente ook al niet fameus. Het lijkt alsof de seizoenen opschuiven en dus later beginnen. Zo hadden we de voorbije tien tot vijftien jaar mooie nazomers. Maar vorig jaar vormde daarop dan weer een uitzondering. Toen werd het in september al behoorlijk koud".

VTM-weerman Frank Duboccage.
Kos VTM-weerman Frank Duboccage.

Relativeren

"Je kan het weer niet in hokjes opdelen, en van zodra je meent een evolutie te zien, moet je ook daar mee opletten. Vorige week leek het er nog op dat deze week zomers zou worden, maar dan keerde de zuidstroming naar het noordoosten en kan je dat mooie weer wel vergeten".

"De boodschap is dan ook geduld, geduld en nog eens geduld. Ook ik moet geduld oefenen, want laat het duidelijk zijn: ik voorspel liever mooi weer dan slecht weer. Daarnaast moet je de zaak ook relativeren: we zitten in België en niet in Zuid-Europa".

Of de opwarming van de aarde ons parten speelt? "Dat is moeilijk in te schatten. El Niño zou bepaalde delen van de wereld natter dan wel droger maken. Maar om dat als oorzaak aan te wijzen, daar is het nog te vroeg voor. De voorbije decennia hebben we verschillende theorieën de revue zien passeren. We zouden in een mediterraans klimaat belanden, of de Golfstroom zou verzwakken. Men is aan het gissen, maar men weet het niet. De boodschap is duidelijk: we moeten over langere periodes kunnen kijken. Dus opnieuw: geduld, geduld, geduld".