"Veel doden bosbrand Chili nog niet geborgen"

Het aantal mensen dat is omgekomen door de bosbrand in Chili zal hoogstwaarschijnlijk oplopen. Daarvoor waarschuwde president Michelle Bachelet vandaag. Het officiële dodental staat nu op 11. Eerder spraken autoriteiten nog van 16 doden, maar dat klopt niet volgens de Chileense politie.

Bachelet noemde de brand een enorme tragedie. Omdat hulpverleners nog niet de ravage hebben onderzocht, zijn waarschijnlijk nog niet alle lichamen geborgen. Bij de brand zijn 500 gewonden gevallen. Meer dan 10.000 mensen, onder wie 2.000 gedetineerden, zijn geëvacueerd in de buurt van de stad Valparaíso.

Ook zijn sinds gisteren al zeker 500 huizen verwoest. Sommige inwoners zijn teruggekeerd, maar konden bij aankomst niet anders dan constateren dat alles was vernietigd. "Alles is tot de grond afgebrand. Ook mijn zus haar huis is volledig verwoest", vertelde een bewoner aan persbureau Reuters.

De brand is een van de ergste in de Chileense geschiedenis, zegt een brandweercommandant. Meer dan 5.000 brandweerlieden proberen het vuur te bestrijden, maar door de wind gaat dat moeizaam. Ook wordt het blussen bemoeilijkt doordat de huizen op steile heuvels zijn gebouwd. Blushelikopters en -vliegtuigen worden ingezet.

Valparaiso telt 270.000 inwoners en is daarmee een van de dichtstbevolkte steden van het land. De stad ligt ongeveer 110 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Santiago de Chile. Ze werd in 2004 toegevoegd aan de Unesco-lijst van Werelderfgoed en krijgt elk jaar duizenden buitenlandse en Chileense toeristen over de vloer.

AFP
De skyline van de Chileense havenstad Valparaíso is veranderd in een rode gloed.
BELGA De skyline van de Chileense havenstad Valparaíso is veranderd in een rode gloed.
AP
AFP
AP
AFP
REUTERS
EPA
AP
AP
AP
AP
REUTERS
REUTERS
EPA