"Tropische superstormen zijn zo krachtig dat schaal 5 niet meer volstaat"

De superstorm Winston in 2016 richtte voor vier miljard euro schade aan in Oceanië.
Photo News De superstorm Winston in 2016 richtte voor vier miljard euro schade aan in Oceanië.
Tropische superstormen zijn door opwarming van de aarde zo sterk geworden dat de huidige categorie-indeling van kracht 1 tot 5 niet meer voldoende is. Volgens klimaatwetenschappers op een congres in Nieuw-Zeeland is het daarom nodig een nieuwe categorie toe te voegen: schaal 6. Voor windsnelheden vanaf 320 kilometer per uur.

Tropische stormen of cyclonen worden al naar gelang hun kracht ingedeeld volgens de schaal van Saffir-Simpson. Bedoeling daarvan is bewoners in bedreigde gebieden voor te bereiden op de verwachte schade en risico's. Een orkaan van categorie 2, 3 en 4 is bijvoorbeeld tien, vijftig, honderd keer zo verwoestend als een zwakke orkaan van categorie 1. Tot nu toe is categorie 5 het gevaarlijkst. Dan gaan de daken eraf van de meeste huizen en bedrijven. Bij een stormvloed langs de kust wordt de meeste laagbouw weggespoeld en kunnen de golven tot wel vier kilometer landinwaarts gaan.

320 kilometer

Volgens klimatoloog Michael Mann van Pennsylvania State University dekt categorie 5 niet langer de lading. Een nieuwe categorie 6 zou een betere aanduiding zijn om de werkelijke kracht aan te geven van stormen van 320 kilometer per uur'', zegt hij in de Britse krant The Guardian. Uitbreiding van de schaal zou volgens hem benadrukken dat er wel degelijk een klimaatverandering gaande is die stormen krachtiger maakt dan ooit. 

Aanpassing is ook nodig omdat het schadebeeld vertekend is, aldus Mann. Sinds de schaal van Saffir-Simpson werd opgesteld, in 1969, is er veel verbeterd in de stevigheid van bouw en infrastructuur. Dat er desondanks gebouwen omwaaien, zegt wat over de toegenomen kracht, aldus de wetenschapper. Recente stormen als de orkaan Patricia in 2015 met geschatte windstoten van tegen 400 kilometer per uur (8 doden, bijna 400 miljoen euro schade) en orkaan Winston in 2016 (44 doden, 4 miljard euro schade) passen volgens Mann in een nieuwe buitencategorie. Volgens de Nieuw-Zeelandse klimaatminister James Show zou orkaan Winston zeker een zes hebben gekregen 'als die categorie had bestaan.' 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Sinds de jaren '70 worden tropische stormen en cyclonen nauwkeurig gevolgd door satellieten. Die geven aan dat er nu minder tropische stormen en cyclonen zijn dan in de jaren '90. Daarnaast berekent men de totale orkaankracht uit windsnelheid x omvang x tijdsduur (ACE). Die varieert van jaar tot jaar en had pieken in 1994, 1998 en 2006 en daarna halveerde die tot in 2016-2017 en is nu weer aan het zakken. Geen enkele trend te zien in de totaalkracht van de cyclonen.

 • Gino De Neef

  Er zijn documenten uit de jaren 1600 die spreken over een superstorm in de huidige oostkust van de VS. Ook in latere jaren waren er zulke stormen. Wij houden stormen volgens de huidige schalen pas bij sinds het begin van de twintigste eeuw. Misschien was de schaal niet aangepast aan de werkelijke kracht van een storm. Dat kon toen allemaal niet gemeten worden. Dus opnieuw geen enkel bewijs van klimaatverandering

 • Jan Van Overveldt

  Inderdaad De Waen Luc sinds 18 jaar is er geen temperatuur-stijging meer. Volgens wetenschappers (klimaatgoeroes) is er nu een "pauze". Windsnelheden van 400 km per uur waren er vroeger ook, maar alleen was de apparatuur er niet om het te meten.

 • Christine Laevers

  Ik heb ook gelezen dat computerprogramma's constant moeten aangepast worden aan de mate van het smelten van gletschers omdat die programma's het niet meer kunnen volgen. Ik begrijp dat mensen wegkijken. Uiteindelijk is er geen oplossing meer.

 • Jack Dereder

  Luchtje gaat het eens uitleggen, de grote jongen