Stormweer in de Alpen met hevige sneeuwval en windstoten tot 200 kilometer per uur

In het noorden van Italië viel behoorlijk wat sneeuw vandaag.
Bergfex In het noorden van Italië viel behoorlijk wat sneeuw vandaag.
Een lagedrukgebied boven West-Europa zorgt momenteel in de Alpen voor stormweer met rukwinden tot 200 kilometer per uur aan de noordzijde. “In het westen valt dan weer bijzonder veel sneeuw. Lokaal kan er in de Italiaanse Alpen meer dan twee meter sneeuw vallen”, zo meldt Lander Van Tricht van weerdienst NoodweerBenelux.

Een langwerpig lagedrukgebied strekt zich vandaag helemaal uit van Groot-Brittannië tot aan de westelijke Middellandse Zee. Aan de oostflank daarvan stroomt er een portie zachte en vochtige lucht naar de Alpen. Dat zorgt in de westelijke gebieden aan de zuidkant voor overvloedige neerslag. Weermodellen berekenen momenteel hoeveelheden tot 200 à 300 millimeter. Dat betekent meer dan twee meter sneeuw in de bergen.

De aangevoerde lucht wordt wel steeds zachter waardoor de sneeuwgrens vandaag en vannacht stijgt tot 1.800 meter. Daaronder valt overvloedige regen en neemt de kans op modderstromen toe. Ook in het zuidoosten van Frankrijk valt er bijzonder veel regen op korte tijd met overstromingen als gevolg.

Bekijk de sneeuwvoorspelling voor de Alpen via dit handig kaartje.

(Lees verder onder de foto)

Komende uren zal het intens blijven sneeuwen en kan er op uitgebreide schaal meer dan 1 meter sneeuw vallen in de bergen.
Sneeuwhoogte.nl Komende uren zal het intens blijven sneeuwen en kan er op uitgebreide schaal meer dan 1 meter sneeuw vallen in de bergen.

Hoog, hoger, hoogst

Gisteren liepen de windstoten op de Mont Ventoux al op tot 170 kilometer per uur. Vandaag werd zelfs 185 kilometer per uur geregistreerd. In Zwitserland hebben verschillende weerstations zelfs windstoten tot 200 kilometer per uur en hoger opgemeten.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Norbert Bauwens

    Het weer wordt met de dag duidelijker...…..