“Schaf wintertijd af en verzet klok half uur”

Wintertijd
ANPW Wintertijd
Verzet de klok een half uur in plaats van het systeem van de zomer- en wintertijd toe te passen. Daarvoor pleiten de Nederlandse meteorologen van weerbureau Weeronline. Een tijdsverschil van een half uur verzacht de nadelen en heeft zowel in de zomer als winter grote voordelen, klinkt het. Zo is het in de winter minder glad in de avondspits, valt het heetste moment van de dag in de zomer eerder en wordt het niet te snel licht.

Volgens Weeronline heeft het verzetten van de klok voor zomer- en wintertijd niet alleen invloed op het moment waarop het donker of licht wordt, maar speelt ook het weer een grote rol. In de winter heeft het vallen van de avond immers grote effecten op de verkeersspits. Rond die tijd kan de temperatuur ook nog eens snel dalen. Vorst en gladheid leiden vervolgens weer tot ongevallen en langere files.

Win-win

Als de zomertijd aangehouden wordt, zijn die problemen minder. Maar dan wordt het in december pas rond 9.45 uur licht. Daarom pleit Weeronline voor de tijd die er tussen zit. “Een ‘vierseizoenentijd’ vermindert de effecten van gladheid in de avondspits en zorgt ervoor dat het niet pas heel laat licht wordt”, zegt meteoroloog Yannick Damen. “Bovendien krijgen strooidiensten in de vroege ochtend meer tijd om te strooien omdat het koudste moment van de dag later valt.” Damen noemt het een ‘win-win’ voor iedereen.

Volgende week gaat de klok in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober weer een uur terug voor de wintertijd. Misschien is het wel de laatste keer, want de Europese Commissie wil ervan af. Te veel mensen (en dieren) zouden er lichamelijk last van hebben en voor de energiebesparing is het ook niet echt nodig, klinkt het.
101 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carl Vangenechten

  Een half uur vroeger of later, het kan me niet schelen. We moeten alleen maar stoppen met twee keer per jaar van systeem te veranderen.

 • Geert Vande Walle

  Sarcastisch bedoeld : "Niet overdrijven : een half uur ineens is teveel . Enkele minuten per jaar, en niemand ziet het verschil . Dit zal binnen honderd jaar nog niet gebeuren omdat er geen akkoord is en dat meesten niet eens meer weten waarover het gaat

 • christophe beunens

  een groot probleem is dat we met de verandering waarschijnlijk Europa in twee delen gaan moeten verdelen. De zonsopgang in Berlijn is bijna een uur vroeger als de zonsopgang in Madrid. Zodoende zal Spanje (en mischien Frankrijk) eerder voor de huidige wintertijd kiezen, en duitsland voor de huidige zomertijd, wat meer overeenkomt met de geografische ligging. Dat gaat wel economische gevolgen hebben, vooral voor mensen die aan de grens werken.

 • Marcq Adriaens

  Het wordt de hoogste tijd dat alles terug normaal loopt, we kunnen de nacht toch ook niet afschaffen.

 • Marc Vernimmen

  We moeten terug naar het oorspronkelijke uur. Greenwich time , dat zou normaal zijn , 12 is dan twaalf uur en niet zoals nu 14.00 uur . Dan kunnen mensen op het warmste van de dag rusten .