's Werelds krachtigste supercycloon zelfs vanuit de ruimte te zien

De tropische supercycloon - maximumcategorie 5 - is de krachtigste ter wereld van dit jaar. Op de eilandengroep de Marianen heeft de storm, die zelfs vanuit de ruimte te zien is, vreselijke schade aangericht. De tyfoon bereikt deze week ook nog Taiwan, Japan en China. Soudelor bereikte maandag zijn hoogtepunt met windstoten tot 354 km/uur.

Cycloon Pam, die vijf maanden geleden in Vanuatu minstens 15 doden maakte, ligt nog vers in het geheugen, maar Soudelor is nóg krachtiger. De superstorm beweegt zich over de westelijke Stille Oceaan. Gelukkig zal hij, na eerst aan te sterken, aan kracht inbinden als hij eind deze week weer land bereikt. Taiwan, Japan en China, waar Soudelor dit weekend verwacht wordt, bereiden zich voor op overstromingsgevaar en op windstoten tot 120 km/uur. Op dit moment raast hij langs de Filipijnen met windsnelheden tot 195 km/uur.

Er vielen tot nu toe gelukkig geen doden door Soudelor, maar op de Noordelijke Marianen trok de cycloon wel een enorm spoor van verwoesting. De noodtoestand werd er uitgeroepen. Minstens 400 eilandbewoners moesten hun toevlucht zoeken in schuilplaatsen. Daken en auto's werden weggeblazen en elektriciteits- en telefoonpalen uit de grond gerukt. Saipan, het hoofdeiland, kreeg golven van negen meter hoog te verwerken. Voor de Noordelijke Marianen, die wel meer met dit cyclonen te maken krijgen, is het de meest destructieve sinds dertig jaar.

REUTERS
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
REUTERS
EPA
EPA
EPA
REUTERS
AFP