"Geliefde rechtop lopende beer gedood met pijl en boog"

Facebook Pedals The Injured Bipedal Bear
De afgelopen twee jaar was 'Pedals' de beroemdste beer van de staat New Jersey in Amerika. De zwarte beer liep er op zijn achterpoten door Rockaway Township alsof hij een bokser was of een man in een berenpak. Pedals kreeg zijn eigen facebookpagina met duizenden volgers, maar is afgelopen week waarschijnlijk op brute wijze omgebracht.

Amerikaanse media als CNN en New York Times halen een facebookbericht aan waarin over de dood van het bijzondere dier wordt gesproken (zie hieronder). Dierenactvisten zeggen dat Pedals afgelopen maandag is doodgeschoten door een jager.

Dezelfde dag begon in New Jersey namelijk een vijf dagen durend jachtseizoen op zwarte beren. En voor het eerst in 56 jaar mocht daarbij weer met pijl en boog worden geschoten. 487 beren werden gedood en op de eerste dag van het seizoen mogelijk ook Pedals.

In het veel aangehaalde Facebookbericht kunnen de ruim 21.000 volgers lezen hoe de man die Pedals neerschoot daarover opschepte. Hij zou de zwarte beer de afgelopen jaren al vaker op de korrel hebben gehad. Omstanders zouden het dode dier gezien hebben. 

Lees verder onder het facebookbericht

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.


Onduidelijk

Lokale autoriteiten stellen dat het onduidelijk is of het dode dier daadwerkelijk de rechtoplopende beer was. "Ik denk niet dat we het ooit zeker zullen weten", zegt Robert Geist van het staatsministerie van Milieu. "We hadden verder geen specifieke informatie over de beer en hij was niet getagd."

Pedals werd een bekendheid in 2014. Hij werd steeds vaker gezien in Rockaway Township. Mensen begonnen foto's en video's op het internet te plaatsen en de beer kreeg een eigen facebookpagina. Eerdere acties, onder meer via een petitie en GoFund, om de beer in een reservaat onder te brengen mislukten.

Lees door onder de video


Achterpoten

Waarom Pedals alleen maar op zijn achterpoten liep, is onduidelijk. Mogelijk was het dier geboren met een afwijking of had hij last van (de gevolgen van) verwondingen aan zijn voorpoten.

De angst bestaat dat dierenliefhebbers en fans van Pedals nu de jacht openen op de jager, zo melden Amerikaanse media. Net zoals medio 2015 bijvoorbeeld gebeurde toen de Amerikaanse tandarts Walter Palmer in Zimbabwe de beroemde leeuw Cecil doodschoot. Het dier was zo geliefd, en zijn dood zo dramatisch, dat de tandarts zelf doelwit werd.