“Combinatie van hittegolf met coronavirus kan grote effecten hebben op volksgezondheid”

Shutterstock
Een combinatie van een hittegolf met het coronavirus kan grote effecten hebben op de volksgezondheid. Daarvoor waarschuwt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Deze zomer mogen we ons volgens de VN-organisatie verwachten aan hittegolven.

De WMO dringt er bij de regeringen op aan om plannen te ontwikkelen om oudere en kwetsbare mensen tijdens hittegolven ook te beschermen tegen het nieuwe coronavirus. Zo is het aangeraden bij een hittegolf om af te koelen in een geklimatiseerde en afgesloten openbare ruimte, maar dat gaat net in tegen de gezondheidsadviezen voor de pandemie.

De WMO verwacht komende zomer opnieuw warmterecords. "We leven nu in een van de warmste jaren ooit", stelt woordvoerder Clare Nullis Kapp. "Voor velen verhoogt Covid-19 de gezondheidsrisico's die aan hitte  verbonden zijn.”

Lees ook: “2020 wellicht warmste jaar ooit” (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • David Hermans

  Mich Lee, de waterdruppels die virusdeeltjes inkapselen verdampen makkelijker bij lagere luchtvochtigheid, waardoor de deeltjes zich als een aerosol verder kunnen verspreiden ('droplet nuclei') en zeker niet onschadelijker worden, integendeel. Boven 80% luchtvochtigheid slaan deze heel gemakkelijk neer door de zwaartekracht (samenklitting). Er zijn genoeg wetenschappelijke studies hierover te vinden. Daarbij heb je ook nog eens het nadeel van een gesloten systeem van een airco installatie.

 • mich lee

  Davy Geysens, jammer dat het coronavirussen zich dus net verspreiden via vochtdruppels en dus niet in droge lucht. Misschien eerst de feiten checken alvorens onzin te verkopen. Het zijn zelfs vooral de grote vochtdruppels die zorgen dat je anderen besmet, die slaan meestal neer na max. 1 meter. In droge lucht lossen ze direct op in de omgeving, net zoals de virussen die dan onschadleijk worden.

 • Olivier Delbeke

  Overheid kan bv iedereen 1000 euro geven om een airco te plaatsen, een zo milieuvriendelijke mogelijk.

 • Marcel Vanalderweireldt

  Ik dacht dat het virus niet tegen hitte kon? Weten die gasten eigenlijk waarover ze spreken of doen ze maar alsof.

 • Davy Geysens

  Begrijp echt niet waarom virologen bij ons zo gemakkelijk negatief antwoorden op de vraag of airco verspreiding kan vergemakkelijken. Een airco is een warmtewisselaar die lucht binnen eenzelfde ruimte houdt via afkoeling en circulatie. Per definitie is deze gekoelde lucht drogere lucht en men weet al sinds mensenheugenis dat virussen zich makkelijker verspreiden in droge lucht. Zou alle winkels en horeca toch aanraden hun airco zo weinig als mogelijk te gebruiken, moest ik viroloog zijn.