Weer reuzenvirus ontdekt in 30.000 jaar oude permafrost. En dat mag ons zorgen baren

THINKSTOCK
Dertigduizend jaar zat het 'Mollivirus sibericum' in de bevroren ondergrond in Siberië, tot een Frans-Russisch team het bovenhaalde. Met een diameter van 600 nanometer mogen we spreken van een ware 'reuzenvirus'. Dat doet volgens de onderzoekers alarmbellen rinkelen over de doos van Pandora die de klimaatverandering heet.

'Mollivirus sibercum', zo heet het ontdekte virus en het mag in die wereld een ware kolos genoemd worden. De standaard diameter van een virus ligt tussen de 20 en 300 nanometer. Het Mollivirus is maar liefst 600 nanometer groot. 'Molli' verwijst naar het Franse woord 'molle', zacht, omdat het virus een zachte structuur heeft. Het reuzenvirus bevond zich in 30.000 jaar oude permafrost in het uiterste noordoosten van Siberië. Het genoom ervan is compleet intact, zelfs al is er maar een beperkte concentratie van gevonden.

Het virus kan, met amoebes als gastcellen, in een laboratorium weer tot leven worden gewekt. Daarbij wordt uiteraard gecheckt of ze geen potentiële ziekteverwekkers zijn voor mensen of dieren.

Met het Mollivirus erbij zijn sinds 2003 al vier families van reuzenvirussen, groter dan 500 nanometer, ontdekt. Twee daarvan werden bovengehaald uit de permafrost. Vorig jaar nog ontdekte een Frans team het erg grote Pithovirus sibericum. "Deze nieuwe ontdekking toont aan dat reuzenvirussen niet zeldzaam zijn en zeer divers", schrijft de Franse onderzoeker Jean-Michel Claverie in een studie in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Met het Mollivirus erbij zijn sinds 2003 al vier families van reuzenvirussen, groter dan 500 nanometer, ontdekt

GS CNRS/AMU

Pokkenvirus

Claverie heeft ook een ferme waarschuwing in petto. Door de opwarming van de aarde en het afsmelten van ijskappen en het permafrost wordt de streek rond de Noordpool namelijk stilaan interessant bevonden voor industrialisatie. Maar het boren naar olie of waardevolle ertsen daar brengt ernstige risico's met zich mee. "Als we niet opletten en we industrialiseren die plekken zonder voorzorgen, lopen we het risico op een dag opnieuw virussen tot leven te wekken waarvan we dachten dat ze uitgeroeid waren."

Het betrokken Franse onderzoeksinstituut Centre national de la recherche scientifique (CRNS) treedt die stelling bij in een communiqué. "Als er een gevoelige gastcel aanwezig is, kunnen enkele nog besmettelijke virale partikels voldoende zijn om potentieel ziekteverwekkende virussen weer op te wekken." Onder meer het in 1980 uitgeroeide pokkenvirus wordt in die context vaak genoemd.

'Enkele nog besmettelijke virale partikels kunnen voldoende zijn om potentieel ziekteverwekkende virussen weer op te wekken'
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels