Waw! Belg lost moeilijkste puzzel ter wereld bijna op

GCHQ
Eind vorig jaar kwam de Britse geheime dienst GCHQ met een speciale en aartsmoeilijke puzzelreeks. Bijna twee maanden hielden de puzzels honderdduizenden puzzelaars in de ban en niemand slaagde erin de reeks helemaal op te lossen. Drie puzzelaars kwamen volgens GCHQ "extreem dicht in de buurt van de oplossing" en Wim Hulpia (40) uit Lovendegem is daar één van. De informaticus deed wat maar liefst 600.000 andere puzzelaars niet konden. Proficiat Wim!

De eerste puzzel bestond uit een rooster met witte en zwarte vakken. De oplossing leverde een QR-code op die toegang gaf tot de volgende puzzel.

De tweede puzzel bestond uit zes meerkeuzevragen, en de derde uit vier vragen. Het antwoord op de vragen was telkens één woord en samen vormden die een url. Deel vier was gelijkaardig, maar kwam uit op een IP-adres. En dan was er ook nog het vijfde onderdeel, met pictogrammen met geen enkele instructie.

De oplossing van de eerste puzzel leverde een QR-code op.
GCHQ De oplossing van de eerste puzzel leverde een QR-code op.

Topcryptografen

GCHQ zei dat het niet onmogelijk was om de breinbreker op te lossen, maar gaf toe dat die werd samengesteld door hun topcryptografen, wier geest vaak een beetje anders werkt dan die van de gemiddelde medemens.

GCHQ liet eerder al weten dat slechts 30.000 puzzelaars (5 procent) de laatste ronde van de puzzelreeks hadden bereikt. Een 41-jarige Schot, een Brit en de 40-jarige Wim Hulpia uit Lovendegem lieten de resterende 30.000 puzzelaars achter zich en kwamen het dichtst bij de ultieme oplossing.

De oplossingen van alle puzzels vind je HIER.

Slechts 5 procent bereikte de laatste puzzel: een reeks speciale pictogrammen
GCHQ Slechts 5 procent bereikte de laatste puzzel: een reeks speciale pictogrammen

Prijs

De drie winnaars krijgen een press-papier van GCHQ, een pen en een gesigneerde kopie van 'Alan Turing Decoded', een boek van Alan Turings neef Dermot Turing.

Alan Turing was wellicht de beroemdste codekraker ooit. Het genie kraakte het Duitse coderingssysteem 'Enigma' en hielp zo de geallieerden de oorlog te winnen. Zijn levensverhaal werd onlangs verfilmd ('The Imitation Game').

Links: Benedict Cumberbatch gaf in 'The Imitation Game' gestalte aan Alan Turing. Rechts: de echte Alan Turing
IMDB/Wikipedia Links: Benedict Cumberbatch gaf in 'The Imitation Game' gestalte aan Alan Turing. Rechts: de echte Alan Turing

"Overdonderd"

Wim Hulpia, die door een artikel op onze site de wedstrijd begon te volgen, liet alvast weten dolgelukkig te zijn met zijn overwinning: "Ik kreeg een telefoontje van GCHQ met het fantastische nieuws dat ik bij de drie beste was. Ik was zo overdonderd dat ik de helft van het gesprek heb gemist", klinkt het.

"Ik had het moeilijk bij de meeste puzzels, maar ik heb nooit opgegeven. Zelfs na de deadline op 31 januari zocht ik naar een betere oplossing, ook al wist ik dat het eigenlijk betekenisloos was", aldus Wim, die ons ook wist te vertellen regelmatig aan denksport te doen. De allermoeilijkste sudoku's en Japanse puzzels hebben geen geheimen voor hem.

"Zonder mijn oom had ik deze wedstrijd nooit gewonnen."

Wim Hulpia

Strafste van de drie

Wim onderscheidt zich van de twee andere winnaars, omdat hij de enige niet-Engelstalige winnaar is. En omdat sommige puzzels toch wel enige kennis van het Engels vereisten, zorgde dat voor een extra moeilijkheidsgraad voor de Lovendegemnaar.

"Met sommige puzzels had ik enorm veel moeite, aangezien die toch wel opgesteld zijn voor 'native speakers'. Ik heb gelukkig veel informatie opgehaald via Google en Wikipedia", vertelt Wim.

Eerbetoon

Wim verloor onlangs zijn oom, Walter Lievens, die een grote rol heeft gespeeld in zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. "Morgen moet ik naar zijn begrafenis. Ik wil hem bij deze dan ook eer betonen. Zonder hem was ik nooit in de informaticawereld gestapt. Hij deed me toen ik 15 was een TRS-80 cadeau. Zonder hem had ik dus ook nooit deze wedstrijd gewonnen."

Wim zal de komende dagen heel wat vragen moeten beantwoorden, want er staan al interviews met de BBC, Sky en PA gepland.

"Mijn oom deed me toen ik 15 was een TRS-80 cadeau. Zonder hem had ik nooit deze wedstrijd gewonnen."
Wikipedia "Mijn oom deed me toen ik 15 was een TRS-80 cadeau. Zonder hem had ik nooit deze wedstrijd gewonnen."