Wat is slecht voor de lijn maar goed voor ons brein?

Koolhydraten hebben wellicht de belangrijkste rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de mens: ze hebben ervoor gezorgd dat we een groot en intelligent brein kregen.
Kos Koolhydraten hebben wellicht de belangrijkste rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de mens: ze hebben ervoor gezorgd dat we een groot en intelligent brein kregen.
Tegenwoordig mijdt iedereen die wil lijnen koolhydraten. Brood, aardappelen, pasta, rijst: weg van ons bord. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat koolhydraten wellicht de belangrijkste rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de mens: ze hebben ervoor gezorgd dat we een groot en intelligent brein kregen.

Voorstanders van het koolhydraatarme dieet voeren aan dat ze geen essentieel voedingsbestanddeel zijn en dat ons lichaam perfect werkt met kleine hoeveelheden of zelfs helemaal geen koolhydraten. Dit in tegenstelling tot eiwitten en vetten.

Maar het zijn net de koolhydraten die ons intelligent hebben gemaakt. Professor Karen Hardy van de universiteit van Chicago, die de studie publiceerde in vakblad  Quarterly Review of Biology, meent dat het eten van koolhydraten, in het bijzonder zetmelen, de aanzet was tot een versnelde expansie van het menselijke brein. Die evolutie liep samen met de ontwikkeling van genen die ons toelaten die zetmelen te verteren.

Het menselijke brein verbruikt 25 procent van de lichaamsenergie en tot 60 procent van de bloedglucose.