Wat als de wereld enkel wiskundig perfecte grenzen kende?

De kaart met de luchthavens. Het puntje in het midden van de grootste vlek is Mataveri Airport.
Jason Davies De kaart met de luchthavens. Het puntje in het midden van de grootste vlek is Mataveri Airport.
De landsgrenzen zoals we die vandaag over heel de wereld kennen, zijn het resultaat van duizenden jaren van oorlog en politiek. Maar wat als we die geschiedenis achter ons laten en de wereld indelen volgens de dichtstbijzijnde hoofdstad? Datawetenschapper Jason Davies maakte een nieuwe wereldkaart.

Een aardbol met "wiskundig perfecte grenzen", dat is wat Davies wilde maken toen hij aan de slag ging met een dataset coördinaten van alle hoofdsteden van de wereld. Davies liet er een algoritme op los en maakte een zogenaamd Voronoi-diagram: een kaart waarop de landen enkel dat stuk land bezitten dat dichter bij hun hoofdstad ligt dan bij de hoofdstad van eender welk ander land.

En het resultaat (klik op de link voor een interactieve kaart) is op zijn minst opmerkelijk, hoewel pure theorie. De discrepantie tussen wat een land wiskundig gezien 'zou moeten' bezitten en de grenzen zoals we die vandaag kennen, is groot. Ons land, Nederland en vooral Luxemburg worden door hun ligging ineens een pak groter, net zoals Andorra dat Frankrijk tot de helft reduceert en een deel van Spanje inpikt. Ook de VS is meer dan de helft van zijn landmassa kwijt ten koste van landen als Mexico en Cuba.

Jason Davies

Luchthavens
Davies maakte dezelfde oefening met Amerikaanse staten en met alle middelgrote en grote luchthavens in de wereld. Die laatste toont aan dat logischerwijze de dichtstbevolkte regio's de meeste luchthavens tellen, maar dat er toch ook heel wat gebieden op de aardbol zijn waar bijna nooit een vliegtuig komt. Zo is de meest afgelegen luchthaven ter wereld die van het Chileense Paaseiland, in de Stille Oceaan. Mataveri International Airport ligt namelijk op 2.602 km van de volgende luchthaven.

De luchthaven van Paaseiland.
Creative Commons, Jialiang Gao De luchthaven van Paaseiland.


Video