Wandelende mestkevers nemen mentale foto van hemel om beter te navigeren

Wikimedia Commons / Peter van der Sluijs
Mestkevers gebruiken een mentale foto van de positie van de zon, de maan en sterren om beter te kunnen navigeren. Dat blijkt uit nieuw Zweeds onderzoek waarover de BBC bericht.

Mestkevers staan erom bekend de uitwerpselen van andere dieren te gebruiken als voedselbron en er een balletje van te maken. Navigatie is daarbij cruciaal om het balletje zo snel mogelijk weg te krijgen van eventuele kapers op de kust.

Dat mestkevers het licht van de Melkweg gebruiken om te navigeren was al uit eerder onderzoek bekend. Nu blijkt dat de kevers een mentale foto nemen van de sterren en hemellichamen terwijl ze op zo'n mestbal dansen. Ze vergelijken waar ze zijn terwijl ze op de mestbal wegrollen met het beeld dat ze hebben opgeslagen van hun eerdere positie.

Bij mieren werd eerder al vastgesteld dat ze mentale foto's nemen. Maar zij leggen daarbij enkel hun omgeving vast, en niet de sterrenhemel.

Zelfrijdende voertuigen

Volgens de onderzoekers kunnen deze vaststellingen helpen bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. "Je kan op basis van deze resultaten robots of algoritmes ontwikkelen die kunnen navigeren op basis van de hemel, zonder het gebruik van referentiepunten die door de mens geprogrammeerd moeten worden", aldus Dr. Basil El Jundi van de Univerisiteit van het Zweedse Lund.