Waarom we met Kerstmis meer seks hebben

Thinkstock
Kerstmis is de tijd van geluk en geschenken, en volgens nieuw onderzoek is het ook de tijd dat we ons op het pad van de voortplanting begeven. Maar waarom hebben we meer seks rond Kerstmis?

De universiteit van Indiana in de VS en het Portugese Instituto Gulbenkian de Ciência hebben zich verdiept in het wijdverspreide geloof dat onze seksuele cycli verband houden met biologische veranderingen, die het resultaat  zouden zijn van wijzigingen in de omgeving zoals het weer en de beschikbaarheid van voedsel. Het onderzoek in het vakblad Scientific Reports stelt dat een toename in het aantal zwangerschappen eerder toe te schrijven is aan culturele factoren.

Seksuele zoektermen en tweets

Om tot dat besluit te komen, hebben vorsers van beide universiteiten het "collectief onderbewustzijn" online onderzocht. Ze deden dat door seksueel geladen zoektermen op Google tussen 2004 en 2014 in 130 landen te analyseren. Daarnaast keken ze naar maar liefst 10 procent van alle openbare posts op Twitter tussen 2010 en 2014.

Daaruit bleek dat tijdens periodes van culturele of religieuze vieringen veel vaker zoekopdrachten werden ingegeven met het woord 'seks' of andere seksgebonden termen in. Negen maanden later bleek dan telkens het geboortecijfer te stijgen.

In landen met een christelijke meerderheid bleek de piek telkens rond Kerstmis te liggen, in overwegend moslimlanden was dat tijdens het Suikerfeest.

Dat Suikerfeest, het eind van de vastenmaand Ramadan, is interessant omdat het elk jaar op een andere datum wordt gevierd. Toch zagen de onderzoekers een piek, wat sterk op een culturele associatie wijst.

Juiste stemming

"We zien dat Kerstmis en het Suikerfeest worden gekenmerkt door bepaalde collectieve stemmingen die zich dan weer vertolken in een toegenomen vruchtbaarheid. Misschien hebben mensen dan een sterkere drang om een gezin te stichten, omdat de nadruk in de kerstperiode op liefde en geschenken voor kinderen ligt. De kerstperiode wordt ook geassocieerd met verhalen over het kindje Jezus en de heilige familie en dat kan mensen in een liefhebbende, familiale stemming brengen." Dat stelt Luis Rocha, professor Informatica en mede-auteur van de studie.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Het is gewoon handiger om kinderen te krijgen in de lente of op het einde van de vakantieperiode. En minder interessant tijdens de eindejaarsfeesten. Gewoon een kwestie van planning dus.

 • Jurgen Van Den Bergh

  Er zijn met elk jaar nochtans meer en meer singles. Wie heeft dan die méér seks? Of tellen ze seks met jezelf ook mee? ;)

 • Geert Matthys

  Al die eenzamen op kerstavond zijn er vet mee

 • peter deman

  Ja kerstmis is zo het enige moment op het jaar dat ik geloof dat kinderen hebben leuk is. ( komt door alcohol ) de overige 364 dagen geniet ik zo van het feit dat ik geen heb. Elke dag wordt ik er ook aan herinnerd wat voor miserie dat met zich meebrengt

 • marc Deglin

  ja ja , de ballen in de boom en de piek erop.