Waarom roeien we die ellendige muggen niet gewoon uit?

REUTERS
Muggen dragen het zikavirus over, besmetten jaarlijks miljoenen mensen met malaria en zorgen 's zomers voor slapeloze nachten en eindeloos veel jeuk. Kunnen we die lastige stekers niet gewoon uitroeien? "Onbegonnen werk", zeggen specialisten.

Muggen zijn de grootste moordenaars ter wereld: jaarlijks doden ze meer dan 750.000 mensen. Zou de wereld niet beter af zijn zonder hen? In één klap kunnen we komaf maken met malaria en het intussen alomtegenwoordige zikavirus, dat wordt overgedragen door de Aziatische tijgermug en de Aedes aegypti. "Een quasi onmogelijke taak", lacht onderzoeker Luc De Bruyn, verbonden aan de afdeling Evolutionaire Ecologie van de Universiteit Antwerpen. "Het zijn taaie beesten. Ze bestaan al van voor de dino's en hebben zich overal aan aangepast. Bovendien is geen enkel bestrijdingsmiddel 'mugspecifiek'. Telkens gaan ook andere organismen dood."

In bepaalde gebieden kon de mug al stevig teruggedrongen worden. In het zuiden van Frankrijk bijvoorbeeld wil men al sinds de jaren 60 af van de vervelende beestjes, want die hielden de toeristen weg. Marc Coosemans, muggendokter van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, legt uit: "Nog steeds hebben zij moeite om die tijgermug in bedwang te houden. Ook in Afrika en Zuidoost-Azië is men er al jaren mee bezig. Hun maatregelen - verdelging en massale opvolging via kledij en netten - zijn al meer dan nuttig gebleken. In Zuidoost-Azië is malaria bijna helemaal verdwenen, in Afrika 'centraliseert' 80 procent van de zieken zich in nog amper twee landen: Congo en Nigeria."

WAAROM MUGGEN ONS NIET ALLEEN MAAR LAST BEZORGEN, LEES JE IN ONZE NIEUWE PLUSZONE (NU VIJF WEKEN GRATIS PROEF)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.