Waarom natte honden stinken en andere vragen

THINKSTOCK
Het is algemeen geweten dat natte honden niet meteen aangenaam ruiken, maar waarom is dat zo? En hoe komt het dat viervoeters zelfs slecht ruiken wanneer ze net uit bad komen? In dit filmpje legt de American Chemical Society even uit hoe de vork aan de chemische steel zit.

De specifieke geur is - zo verklaart The Washington Post - immers afkomstig van micro-organismen die in de vacht van je viervoeter leven, zoals onder andere gist en bacteriën. Natuurlijk zitten die er niet alleen wanneer de hond nat wordt, maar het water zorgt ervoor dat de chemische bindingen breken en die moleculen zich via de lucht kunnen verspreiden.

Daarnaast verdampt het water rondom je hond ook en aangezien vochtige lucht (net als warme lucht) meer moleculen vasthoudt, bestaat er meer kans dat die muffe geur zich een weg baant naar je neusgaten. Je viervoeter wassen, maakt hem dus wel proper maar het zorgt er ook voor dat alles wat in zijn vacht leeft, vrijkomt...

In het filmpje - dat gecreëerd werd door Reactions - is verder ook te zien dat honden meer dan 220 miljoen reukreceptoren hebben. Uit recente testen blijkt dat ze daardoor zo'n sterke geurzin hebben dat ze ziektes kunnen opsporen bij mensen. Eerder dit jaar slaagde een Duitse herder er nog in kanker te detecteren bij 30 van de 34 mensen in een medische test.

Lijkengeur
En alsof dat nog niet genoeg is, verkiezen ze de geur van molecules zoals putrescine en cadaverine, met andere woorden: de geur van 'een rottend lijk'. Het verklaart dus waarom ook hondenvoer niet altijd geweldig appetijtelijk ruikt: het is immers een compromis tussen wat honden aantrekkelijk vinden en wat baasjes kunnen tolereren.

Youtube