Ga naar de mobiele website
^ Top

Waarom je best tot je 17de wacht voor je een eerste joint opsteekt

thinkstock
Adolescenten die op hun 14de al marihuana roken, doen het beduidend slechter op bepaalde intelligentietests en lopen meer risico om de school vroegtijdig te verlaten dan niet-rokers. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Montreal. Wie wacht tot zijn 17de, loopt minder risico's.

De studie over de impact van marihuana op het brein werd gepubliceerd in het vakblad Development and Psychopathology. "De verminderde cognitieve competenties beperken zich tot die welke in het voorste deel van de hersenen zitten, in het bijzonder rond probleemoplossend denken", aldus onderzoeker Natalie Castellanos-Ryan. Bij wie wacht tot zijn 17de zijn die beperkingen niet waar te nemen. "Zij presteren even goed als tieners die geen cannabis gebruiken."

Voor de studie werden 294 tieners gevolgd, allemaal blanke Franssprekende jongens uit enkele van de armste buurten van Montreal. Ze moesten een reeks intelligentietests doen op hun 13de, 14de en 20ste en dat gebeurde tussen 1991 en 1998. 43 procent gaf aan dat ze ergens in die periode een joint hadden gerookt. 51 procent gaf op zijn 20ste aan nog altijd marihuana te roken.

Telefoonnummer
Wie al vroeg met de gewoonte begonnen was, bleek een slechter kortetermijngeheugen en een minder goed werkgeheugen - dat je bijvoorbeeld gebruikt voor het onthouden van een telefoonnummer of het opvolgen van een instructie - te hebben. De verbale capaciteit en woordenschat bleken aanvankelijk niet aangetast. "Dat kan onder meer verklaard worden doordat het wel wat kunde vergt om als jongere aan cannabis te komen", aldus nog de onderzoekster.

School
Op langere termijn waren dan weer wél een snellere achteruitgang van verbale en cognitieve competenties rond probleemoplossend denken te merken bij wie vroeger was beginnen te roken. En dat bleek ook te maken te hebben met het feit dat die jongeren ook sneller de school verlieten.

"Ik denk dat de studie vooral aantoont dat we moeten proberen om het moment uit te stellen dat jongeren cannabis beginnen te roken", aldus nog de onderzoekster. "Maar we moeten ook realistisch zijn. We kunnen niet zeggen aan adolescenten dat ze hun brein volledig in de vernieling rijden en hun leven weggooien als ze cannabis gebruiken. Maar de negatieve effecten zijn wel reëel. Als je een joint wil roken en je brein niet wil beschadigen, wacht je best tot je 17de."

Meer over


Meld een bug