Waarom het plots zo snel kan gaan bij kanker: "Het kan dat patiënten zich op dat moment nog niet 'doodziek' voelen"

Een vrouw ondergaat een mammografie, een techniek die gebruikt wordt om borstkanker op te sporen.
iStock Een vrouw ondergaat een mammografie, een techniek die gebruikt wordt om borstkanker op te sporen.
“Blijkbaar heb ik nog maar enkele dagen te leven. Ik kan het maar moeilijk vatten.” Zo besloot BBC-radiopresentatrice Rachael Bland haar laatste radioshow. De 40-jarige vrouw had borstkanker en stierf aan de gevolgen. De voorspelling dat ze slechts enkele dagen te leven had, kwam dus uit. Maar hoe kan een ziekte een gezond individu als Bland zoveel schade berokkenen op zo’n korte tijd?

Laten we alvast één ding duidelijk maken: tegenwoordig geneest tachtig procent van de patiënten met borstkanker. "Dat betekent jammer genoeg dat twee op de tien borstkankerpatiënten sterft, te wijten aan uitzaaiingen", aldus Prof Wildiers, oncoloog en borstkankerspecialist aan UZLeuven.

"Zo’n uitzaaiingen kunnen heel verschillend evolueren. Bij sommige patiënten groeien ze erg traag of reageren ze heel goed en lang op antikankertherapie. Bij andere patiënten groeien ze snel of reageren ze niet goed op medicatie." Ook de plaats van uitzaaiing kan erg verschillen: bij sommigen is enkel het bot aangetast wat gemiddeld de beste prognose heeft, bij anderen de huid, lever, long, of hersenen.

Geen toekomstvoorspellers

Het is voor een oncoloog meestal niet zo eenvoudig om de toekomst te voorspellen en te antwoorden op de vraag die patiënten wel eens durven te stellen: "Hoelang heb ik nog te leven?".

In sommige situaties kunnen oncologen echter wel met 99 procent zekerheid inschatten hoe de tumor de volgende dagen en weken zal evolueren. "Vermoedelijk ging het bij Rachael om een heel agressieve uitzaaiing die geen enkel teken van reactie vertoonde op vorige antikankerbehandelingen. Als dan bijvoorbeeld de levertesten pijlsnel achteruit gaan of er andere tekens zijn van heel snelle tumorgroei, dan is de kans op snel overlijden zeer groot. Het kan zijn dat patiënten in zo’n situatie zich (nog) niet ‘doodziek’ voelen, en het bewustzijn pas kort voor overlijden snel achteruit gaat."

Rachael Bland stierf kort na de bekendmaking dat ze nog maar enkele dagen te leven had. Ze laat haar man en haar zoontje van drie jaar achter. "Ze sliep vredig in", laat haar man via Twitter weten. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bruno Draulans

  Pier, je mag niet veralgemenen. Veel hangt af van verschillende factoren maar niet iedereen hervalt na een chemokuur, laat dat duidelijk zijn.

 • Staaf Van Aelst

  Pier heeft gelijk.Helaas worden de mensen dom gehouden door de farma maffia en de door hen gesponsorde witte jassen.Een gezonde mens brengt immers geen geld op.

 • Kurt Vanhaverbeke

  Mijn pa is gestorven op 49-jarige leeftijd op een termijn van 2-3 maanden... Geen last of pijn, wel volledig uitgezaaid...

 • ineke van corenland

  @Pier. Hopelijk krijg je nooit met deze ziekte te maken. Pas dan zal je anders piepen en zelfs hopen dat de dokters je zo goed mogelijk kunnen helpen. En laat stop vooral met sommige mensen fabeltjes wijs te maken.

 • Bruno Suykens

  Ik geloof dit verhaal. Want ik heb het 9 jaar geleden meegemaakt. Met mijn echtgenote. Het ging niet over dagen , maar enkele maanden. Geen kwaad woord over de dokters. Ze deden wat ze konden. Maar de ziekte was al te ver gevorderd zonder duidelijke symptomen.