Waarom de lente elk jaar een beetje minder lang duurt

THINKSTOCK
Aan de temperaturen merkt u het niet meteen, maar gisterochtend om 1.45 uur is de lente officieel begonnen. De lente duurt dit jaar iets minder lang dan vorig jaar, een evolutie die volgens LiveScience al duizenden jaren bezig is.

Het tijdstip waarop de lente begint, wordt niet toevallig gekozen. Onze seizoenen worden bepaald door de hellingsgraad van de aardas. Op het lentepunt, of lente-equinox, wijst de as niet naar de zon en ook niet in de andere richting, maar bevindt hij zich precies in de helft tussen deze twee posities.

De zomer wint op het noordelijke halfrond al duizenden jaren aan terrein, en dat ten koste van de lente. Die zal dit jaar ongeveer 30 seconden minder lang duren dan in 2014.

LiveScience legt uit waarom: terwijl de aarde om zijn as draait, wiebelt die as ook lichtjes. Deze beweging, precessie genoemd, is vergelijkbaar met een draaiende tol. De lente eindigt bij de zomerzonnewende, en het is door precessie dat dat punt elk jaar iets verschuift.

Zo begint de zomer elk jaar een klein beetje vroeger. Over een periode van duizenden jaren wordt deze verschuiving steeds duidelijker. De lente zal het kortst zijn rond het jaar 8680, wanneer hij 88,5 dagen duurt. Dat is ongeveer vier dagen minder dan dit jaar. Na 8680 zal de lente weer verlengen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.