Waarom de een sneller en anders veroudert dan de ander

Monique Eller

Waarom de een sneller een ‘oud gezicht’ krijgt dan de ander, daarover komen wetenschappers steeds meer te weten. 

‘Wat zie jíj er jong uit voor je leeftijd!’ luidt een van de meest begeerde complimenten. Hoe komt het toch dat het ene gezicht sneller en anders veroudert dan het andere? Dat je je vitale, stokoude tante nog vrij makkelijk kunt herkennen in jeugdiger foto’s, maar die kettingrokende buurman die zijn halve leven bouwvakker is geweest nauwelijks? 

Je hebt 3% van dit artikel gelezen
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Polutnik

  Ik ken veel mensen die al hun hele leven roken , en ja ik denk wel dat roken invloed heeft op het ouder worden .

 • Andy Verachtert

  Voortdurende onzekerheid en stress doet snel verouderen. Daarom zien arme mensen er wel 10 jaar ouder uit dan welgestelden. Het heeft niets te maken met roken.

 • Johan Ongena

  Moest Charles Bronson een babyface hebben gehad, we hadden er nooit van gehoord. die vent straalt "leven" uit!

 • Mireille Mertens

  Mijn ouders zijn gescheiden toen in 5 was. Mijn vader een spirtieve men, als 70 plusser loopt hij nog 3 maal per week 10 km, doet aikido, tai chi, enz.... hij ziet er amper 60 uit. Mijn moeder, harde werker dat wel, heeft heel haar leven gerookt en ze ziet er uit als een tachtiger, met een vreselijke krakende stem. En zus van haar leeft heel gezond en ziet er nog heel goed uit en een andere zus die vanalles in het leven heeft geproefd ziet er vreselijk oud uit.

 • Jo Van Caenegem

  T cellen, het beste wat je kan zeggen is 'je zal nooit meer zo oud worden als je eruit ziet!', dan reageert die persoon van 'Wat??!', en dan zeg je '21 word je toch nooit meer?!'