Waar zitten ‘Starman’ en zijn Tesla eigenlijk? Mars voorbij

AFP
Er zweeft een auto in de ruimte, weet u nog? Het is intussen ook al even geleden dat ‘Starman’ aan zijn grootse ruimteavontuur begon in zijn rode Tesla Roadster. Waar hij nu ergens zit? Voorbij Mars, zo blijkt.

6 februari 2018. Ruimtevaartbedrijf SpaceX lanceert met succes de Falcon Heavy, de krachtigste raket ter wereld. Aan boord, dummy ‘Starman’ in een rode Tesla Roadster, waar SpaceX-oprichter Elon Musk voordien mee rondtoerde. Geestige omkaderingen voor een onvergetelijke ruimtereis alom: denk aan een Don’t Panic-bordje op het dashboard en muziek van David Bowie die uit de speakers knalt. Een stunt van formaat én volgens Musk het ultieme startschot van ooit ruimtetoerisme naar de maan en Mars.

Lees ook: Waarom de raket van Elon Musk een ongelofelijke ‘game changer’ is

Fans konden heel even de ruimtetocht van Starman live volgen en zagen de dummy bevreemdend sereen in zijn elektrische cabrio door de ruimte zweven, met onze aardbol op de achtergrond. Maar sinds 14 februari was hij niet langer zichtbaar en verdween hij in de duisternis. Klaar voor een lange baan rond de zon.

Uit een update van SpaceX over de locatie van de meest veelbesproken raketballast ooit, blijkt dat Starman intussen voorbij Mars is gevlogen. “Volgende halte, het restaurant aan het einde van het universum”, grapt het ruimtevaartbedrijf in een tweet. Niet toevallig (naast de Don’t Panic-grap) een nieuwe knipoog naar de befaamde ‘Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’-boekenserie van auteur Douglas Adams, waar Elon Musk grote fan van is. 

AFP

99.000 keer ‘(Is There) Life on Mars’

In de ruimte is de Tesla Roadster alvast de snelste auto ooit, met een snelheid van ongeveer 42.000 kilometer per uur. Hij heeft nu al ver genoeg gereisd om alle wegen op aarde 16,4 keer te hebben gereden, schrijft fansite whereisroadster.com. Als de batterij aan boord nog werkt, heeft Starman ook al bijna 74.000 keer het nummer ‘Space Oddity’ beluisterd en meer dan 99.000 keer ‘(Is There) Life on Mars’, hoewel daar in het luchtledige van de ruimte niet veel van te horen zal zijn. 

Op 8 november zal hij dit jaar ongeveer zijn verste punt tegenover de zon bereiken (249 miljoen kilometer), op 21 februari 2019 het verste punt tegenover de aarde (365 miljoen kilometer). Dan brengt zijn baan hem opnieuw dichter bij zijn thuisplaneet. Op 5 november 2020 nadert hij ‘dicht’ bij de aarde (51 miljoen kilometer). Voor een echte nabije passage is het waarschijnlijk wachten tot 2091. Dan is de Tesla vermoedelijk enkele honderdduizenden kilometers verwijderd van de aarde. Als het niet tot een ongeval komt of er zich geen ander probleem voordoet, blijft Starman nog vele jaren eenzaam rond de zon toeren, mogelijks miljoenen jaren. Volgens een studie zouden zijn restanten uiteindelijk kunnen crashen op Venus of op de aarde.

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy Suls

  Zoveel negatieve reacties hier weer tegen wetenschap. Iedereen wint bij wetenschappelijke vooruitgang. Als de extreme armoede en honger in de wereld niet snel genoeg opgelost wordt - niettegenstaande dat de laatste decennia al veel verbeterd is- wat houdt die negatievelingen tegen om het zelf op te lossen?

 • Thomas Janssens

  Prachtig gedaan Elon! Hopelijk volgt er meer moois.

 • Tim Claes

  Na de zee, het land en de lucht, vervuilt de mens nu ook nog eens de ruimte.

 • Philippe Schotte

  En zeggen dat er in pakweg Congo 1 miljoen aan het sterven zijn wegens hongersnood !

 • Yvan Lindekens

  Het was een eerste lancering en daar hoort een "dummy load" bij: een zware brok massa zonder enig verder doel of nut. Toch iéts dat Musk goed bekeken heeft.