Vulkaan op Hawaï beefde vandaag meer dan 50 keer

De top van de Kilauea-vulkaan nabij Honolulu, Hawaï.
AP De top van de Kilauea-vulkaan nabij Honolulu, Hawaï.
De aarde onder de vulkaan Kilauea op Hawaï heeft woensdag tientallen keren gebeefd terwijl het magma zich naar een nieuw gebied ten oosten van de krater Puu Oo (uitspraak POO'-oo OH'oh) verplaatste.

Volgens medewerkers van de Amerikaanse Geologische Dienst USGS is de verhoogde vulkanische activiteit te wijten aan de instorting van de bodem van krater Puu Oo. Dat gebeurde maandag en leidde tot een reeks aardbevingen en een verplaatsing van de lava in nieuwe ondergrondse kamers.

Woensdag werden op één dag tijd ongeveer 50 kleine bevingen geregistreerd in de regio. Wetenschappers waarschuwen ervoor dat de seismische activiteit een vulkaanuitbarsting kan veroorzaken en mensen worden opgeroepen om weg te blijven uit het gebied. USGS zal twee teams naar de regio sturen om observatieapparatuur te installeren.

De bodem onder de Puu Oo-krater stortte in, waardoor het magma in de vulkaan zich begon te verplaatsen.
EPA De bodem onder de Puu Oo-krater stortte in, waardoor het magma in de vulkaan zich begon te verplaatsen.

Een school nabij de vulkaan werd uit voorzorg al gesloten. De Hawaïaanse autoriteiten hebben sinds dinsdag het gebied afgesloten voor toeristen en touroperators mogen de regio voorlopig niet meer betreden.

Weinig uitbarstingen

De Kilauea komt zelden echt tot uitbarsting. In 1924 kwam er één man om toen de vulkaan assen en rotsen spuwde. Bij de uitbarsting van krater Puu Oo in 1983 spoot de lava bijna 500 meter hoog. Sindsdien raakten tientallen vierkante kilometers land bedolven onder lavastromen en werden veel huizen vernietigd.

In 2008 raakten overstroomden nog meer dan 30 hectaren met lava na een uitbarsting van de Kilauea. 

Voor het eerst in tien jaar stroomde er vorige week weer lava over de kraterrand.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • paul wens

    Die vulkaan is al bijna 30 jaar aan het uitbarsten ! Zal echter nooit spectaculair uitbarsten.