VUB-onderzoekers vinden cryptomunt ‘NRGcoin’ uit voor overschotten groene energie

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, tijdens een demo van het NRGcoin-project aan de VUB.
REUTERS Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, tijdens een demo van het NRGcoin-project aan de VUB.
Onderzoekers van het AI Experience Center aan de Vrije Universiteit Brussel hebben een nieuwe cryptomunt uitgevonden: de NRGcoin. Via een ingenieus energievoorzieningssysteem kunnen particulieren met de NRGcoin zelf groene energie produceren, verkopen en aankopen.

Mooi en zonnig weer leidt tot overschotten van groene energie, maar volgens de VUB-onderzoekers moedigen de huidige steunmaatregelen consumenten niet voldoende aan om meer groene stroom te gebruiken, en is de prijs van energie afhankelijk van de energieproducenten. De NRGcoin moet dit verhelpen. 

Om het gebruik van de cryptomunt in goede banen te leiden, wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde “smart grids”. Deze slimme elektriciteitsnetwerken maken gebruik van sensoren die bij producent en consument worden geïnstalleerd en die constant gegevens uitwisselen over de energiebehoeftes van de huishoudens. Het grote voordeel van de smart grids is dat ze ook alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines opnemen in het energiecircuit. 

Ruilen op een beurs

De onderzoekers bepaalden dat particulieren, ongeacht de energieprijs van dat moment, 1 NRGcoin krijgen wanneer ze groene stroom leveren aan het net en dit daadwerkelijk lokaal verbruikt wordt door de consument. De burgers krijgen zo als voordeel een vaste prijs voor hun energievoorziening en de huishoudens die zelf groene stroom produceren, varen er wel bij dankzij de vaste inkomstenstroom. De nieuwe cryptomunt kan bovendien geruild worden op een beurs voor gewone euro's. 

“Hoewel we de energieproducenten op het eerste zicht buitenspel zetten, zijn er ook voordelen voor hen, want ze hoeven de prosumers niet meer te betalen voor hun energie”, stellen de onderzoekers. 

Lees ook:

Deze energieleveranciers geven de beste welkomstkortingen

29 procent goedkoper in jaar tijd: energieprijzen kelderen, zo profiteer jij als consument mee (+)

Hoe u in 2020 flink bespaart op uw energiefactuur
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Stephan Dhaene

    Je kan natuurlijk met je zelfopgewekte stroom zelf cryptomunten gaan minen... In België is dat niet rendabel omwille van de -jawel- hoge stroomkost. Maar als je zelf produceert is dat "euvel" ineens verdwenen...

  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    Onze leverancier levert uitsluitend 'groene' stroom en we gebruiken deze uit principiële overtuiging. Maar zolang deze duurder is dan 'normale' stroom zal het consumentengedrag zich, indien überhaupt, niet veranderen. Ook eigenaars van zonnepanelen zullen eerder de neiging hebben om hun bijkomende energiebehoefte zo goedkoop mogelijk binnen te halen.

  • Benny Raes

    Daar gaat de overheid wel iets vinden om er belastingen, taksen en accijnzen daarop te innen en de netbeheerders zullen ook hun deel opeisen.