Vrouwen opgelet: melk kan uw gezondheid schaden

THINKSTOCK
Melk verhoogt het risico op botbreuken en sterfte door hart- en vaatziekten. Dat heeft een grootschalige studie in Zweden aan het licht gebracht. Het onderzoek verschijnt vandaag in het medisch tijdschrift BMJ. Vooral bij vrouwen die iedere dag drie of meer glazen van het goedje consumeren, ligt het sterftecijfer hoger en werden meer breuken genoteerd. Dat schrijft De Standaard.

Uit onderzoek bij ruim 100.000 volwassenen, blijkt dat mensen die dagelijks 60 centiliter melk drinken, meer kans lopen op botbreuken. Het gaat dan vooral om heupbreuken. Ze hebben ook een verhoogd risico op sterfte door hart- en vaatzieken.

Vooral vrouwen vormen een risicogroep, waarschuwt de studie.
Het risico dat zij sterven aan een hart- of vaataandoening is bijna dubbel zo groot als bij mensen die minder glazen melk verzetten. Bovendien lopen ze 60 procent meer kans op breuken aan de heup.

Onze voedingsdriehoek schrijft dagelijks maximum 60 centiliter melk voor, oftewel drie glazen per dag. De nieuwe studie zet dat advies dus op de helling.

Experts in ons land reageren gemengd op het onderzoek. Het Vlaams Instituut voor Gezondsheidspromotie en Ziektepreventie is voorlopig niet van plan om het bestaande voedingsadvies te corrigeren. VUB-voedingsdeskundige Patrick Mullie vindt dan weer dat de studie voldoende aantoont dat de aanbeveling van 45 tot 60 centiliter moet herzien worden.

Voor het onderzoek werden tussen 1987 en 1997 meer dan 100.000 Zweden bevraagd over 96 voedingsmiddelen, waaronder ook melk en zuivelproducten. De respondenten werden na de bevraging verder in de gaten gehouden. Wetenschappers hielden tot 2010 de botbreuken en overlijdens van alle deelnemers bij en kwamen zo tot de resultaten.